Jesslyn Meinhardt
Jesslyn Meinhardt

Passie en plezier in autocrossen

Sportnieuws Sport

Beek en Donk - Een ietwat verlegen jongetje van 14 jaar met een beugel doet de deur open als er aangeklopt wordt voor het interview. Als hij over zijn hobby praat, het autocrossen, verdwijnt die verlegenheid meteen. De passie en het plezier spat ervan af.

Autocrossen is de ultieme jongensdroom die Jesslynn Meinhardt elk weekend beleefd. Aanvankelijk kwam hij amper boven het stuur uit. Dat werd verholpen door hem op een pak kranten te laten zitten. Plankgas draait hij zijn rondjes op verschillende circuits in Nederland en België. De dichtstbijzijnde cross is die van Erp. Zondag 16 oktober werd hij daar dagwinnaar. "Ik reed voor het eerst met de nieuwe auto, de Honda Civic en dat was meteen prijs. Dat had ik niet verwacht maar het is natuurlijk wel leuk." De eerste auto waar Jesslynn mee reed, had vader Pedro geruild voor een kratje bier. Niet wetend dat het dit alles tot gevolg zou hebben.

De liefde voor het autocrossen zit in de genen van de familie Meinhardt. Opa heeft gecrost en vader Pedro wil ook nu nog wel eens zelf achter het stuur van een crossauto plaatsnemen. "Dat gaat nog steeds goed, maar ik kijk liever naar Jesslynn en sleutel voor hem aan zijn auto. De combi, zelf rijden en sleutelen voor Jesslynn werkt niet, dus kies ik voor hem." Wat de verschillen zijn tussen de diverse banen zit hem voor Jesslynn maar in een ding. "Op kleigrond moet ik remmen voor de bocht en dat ben ik niet gewend. Normaal op zand ga ik zo hard mogelijk door de bocht en raak ik mijn rem niet aan. Op klei heb je dan wel eens kans om over de kop te gaan. Dat gaat gewoon harder." Voorlopig is de ambitie om kampioen te worden. Dat gaat voor dit jaar niet meer lukken. "De nummer een staat zover los, dat die al bekend is. Nummer twee of drie, daar gaat het dit seizoen voor mij om, en dat is tussen mijn neef en mij. Dat verschil is heel klein, dus erg spannend." Een seizoen beslaat zo'n veertien wedstrijden en elke wedstrijd moet je eigenlijk bovenin zien te eindigen. Het grootste probleem zijn de technische mankementen, maar die lossen de sponsoren met elkaar op. Autobedrijf Marcelino, Verschuren APK en Banden, Autocentrum Deurne en Dakdekkersbedrijf Meinhardt houden Jesslynn aan het rijden.

Beiden dromen ze ervan om een autocross naar Beek en Donk te halen en zo het autocrossen en Laarbeek op de kaart te zetten bij autoliefhebbers. "Vroeger is er wel eens een geweest", vertelt Pedro. Het kan dus wel.

Wanneer maak je een goede kans om hoog te eindigen? "Je moet gewoon als eerste weg zijn en voorin zien te blijven. Daarom ook niet remmen", zegt Jesslynn lachend. Om in conditie te blijven voetbalt hij en verder moet hij ook naar school in Gemert en ook dat doet hij goed zegt moeder Danielle. Pedro: "Of hij nog eens voor de bond gaat rijden, dat zien we wel. Dat kost heel wat meer geld, dan deze wedstrijden. Dat mag vanaf 16 jaar, maar dat duurt nog eventjes."