Afbeelding

Piet en Paula Smits al 50 jaar oog voor elkaar

Human Interest Senioren

Piet en Paula Smits uit Lieshout zijn getrouwd op 28 oktober 1966. Vandaag precies 50 jaar geleden. Openhartig en spontaan vertellen zij over de zwarte bladzijden uit hun leven. Enthousiast en met veel humor kijken ze terug op de mooie dingen. En tot slot krijgt de lezer, die ook zo'n langdurig huwelijk nastreeft, een gratis advies.

Piet Smits

Piet is in 1940 geboren in Beek en Donk. Het grootste deel van zijn leven werkte hij als onderhoudsmonteur bij de storingsdienst van Bavaria en was daar ook lid van de brandweer.

Zijn voornaamste hobby is zingen, vroeger bij de Beek en Donkse operettevereniging. Later bij verschillende koren, zoals het Beek en Donks Gemengd koor, waar hij al 42 jaar lid van is, het Lieshoutse Seniorenkoor en.. zegt hij lachend: "Hoewel ik geen boer ben, ook bij het NCB-koor in Veghel." Verder slaat Piet graag een balletje tennis, en is een gezelligheidsmens. Na de repetities wordt er nog wel eens een borreltje gedronken: "De laatste smaakt altijd het beste", lacht hij. De MooiLaabeekKrant knikt begripvol.

Paula Franke

Paula is een echte 'Liessentse'. Geboren en getogen in de Ribbiusstraat. Als nachtzuster ging ze werken in de verpleging. Na verloop van tijd belandde ze in een zeer diep dal, raakte ze mobiel gehandicapt en overleed één van haar twee zonen. Paula knokte zich er weer bovenop, schoolde zich om en runt nu als Psychotherapeute haar bloeiende praktijk 'Helena'. Dagelijks is ze daarmee bezig, geeft cursussen en workshops en slaagde onlangs op haar 72ste nog als IEMT-coach! "Met alles wat ik heb meegemaakt, kan ik anderen nu helpen", zegt ze.

Verder kun je Paula wel een leeswolf noemen en houdt ze van lekker eten koken. Piet knikt instemmend. Verder zijn Paula en Piet wel echte familiemensen. Ze hebben 4 schatten van kleinkinderen, Juliëtte, Raoul, Mats en Dana. Moira, de vrouw van hun overleden zoon is inmiddels méér dochter, dan schoondochter. Onlangs waren ze met de hele familie 10 dagen in Turkije om hun gouden huwelijksfeest te vieren.

De eerste ontmoeting

"Mijn vriendin maakte me attent op Piet Smits, een vriend van haar broer", zo gaat Paula verder. "Zo'n lekker ding! Echt iets voor jou Paula!" Maar ik dacht, "zunne knappe vent is al lang voorzien of getrouwd." "Toen we elkaar daarna 'toevallig' op Lieshout kermis opnieuw hebben ontmoet, hebben we bij café Broks ons eerste kusje uitgewisseld onder het liedje 'Daar bij die Molen', nog steeds ons lijflied."

De trouwdag op 28 oktober 1966

"Een beetje zenuwachtig werd ik die dag wakker", bekent Piet. "Maar ik had alles onder controle. Pak gehuurd bij Doves en witte bruidswagen bij Verschuren. Na de huwelijksplechtigheden op het gemeentehuis en in de kerk, hebben we gefeest in zaal Slegers." "Het was een herfstige dag met veel wind", herinnert Paula zich. "Er moest nogal met haarlak gewerkt worden om het kapsel intact te houden".

Een gratis advies voor een langdurig huwelijk

"Vijftig jaar? Hoe doen jullie dat toch?", vraagt DeMooiLaarbeekKrant. "Gun elkaar de ruimte in je leven om de dingen te doen die je graag wilt doen. Ik zal bijvoorbeeld nooit zeggen: "Moete nou al wir gaan zingen, Piet?" En ik zal nooit zeggen: "Moete nou alwir een workshop geven, Paula?", zegt Piet.

De MooiLaarbeekKrant wenst het gouden bruidspaar een gezellig feest op zondag 30 oktober als zij met familie en vrienden bij de Koekoek in Lieshout alles nog eens dunnetjes gaan overdoen.