Verkeer in de Mariastraat
Verkeer in de Mariastraat

ZOD Mariahout actief op vele fronten

Algemeen Algemeen

Mariahout - Vereniging Zorg om het Dorp (ZOD) in Mariahout streeft er naar haar dorp levensloopbestendig te maken en houden. Zij doet dit door zich te laten informeren over zaken die Mariahout aangaan, te overleggen met de gemeente, dorpsraden e.a. instanties. Niet in de laatste plaats door te luisteren naar haar leden en zo samen met haar 40 werkgroepen en/of contactpersonen te werken aan de leefbaarheid van het dorp. Graag houden zij u op de hoogte over wat er momenteel speelt.

Woonvisie
Met behulp van de woon enquête die door 155 personen is ingevuld, heeft brainstormgroep 'Wonen' de woonvisie bepaald en is deze door het bestuur overgenomen. Mariahout, dat voor 85% bestaat uit koopwoningen, heeft voor de toekomst behoefte aan zowel sociale huur- als koopwoningen. Allen met minimaal één slaapkamer beneden en minstens 2 slaapkamers in totaal. Deze woningen zijn bedoeld voor jong en oud.

De 15% huurhuizen in het dorp zijn in bezit van woningstichting 'Wocom'. Dit percentage ligt onder het gemiddelde van de huurhuizen in andere kernen van Laarbeek. Mariahout hoopt dit in de toekomst op te kunnen vangen met hulp van stg. Erfgoed Glorieux welke nieuwe, energieneutrale huurwoningen in en nabij het klooster wil gaan bouwen. Hier zijn is Zorg om het Dorp dan ook erg blij mee.

Heel jammer is, dat het woonblok van de Wocom, met de 4 kleine woningen in de Bernadettestraat, verkocht en gesloopt is zonder dat er elders iets voor teruggekomen is. Deze wooneenheden waren voor Mariahoutse jongeren een mogelijkheid om een betaalbare start te maken naar zelfstandigheid. Mogelijk kan de Wocom hier in de toekomst iets in betekenen. Over blijft de vraag naar sociale koopwoningen, door jong en oud te bewonen. Hiermee hoopt Zorg om het Dorp een evenwichtige doorstroming te kunnen creëren en beide doelgroepen voor haar dorp behouden. De woonvisie van ZOD is naar de gemeente gestuurd en zij vertrouwen er op dat dit in het 'concept woonvisie Laarbeek' verwerkt wordt.

Mariastraat
ZOD maakt zich al langer zorgen over de verkeersonveiligheid in de Mariastraat. Deze onveiligheid neemt in de toekomst verder toe. Dit wordt veroorzaakt door het steeds drukker wordende sluipverkeer. Sluipverkeer dat door de veranderingen aan de N279 ernstig toeneemt. Dit verkeer komt niet alleen vanaf de N279 maar ook van de afslagen van de A50 bij Veghel/Zijtaart en St. Oedenrode. Zorg om het Dorp heeft dan ook haar zienswijze ingediend bij de provincie en aangegeven geen voorstander te zijn van een nieuwe omleiding bij Zijtaart, maar de N279 tussen Veghel en Asten, langs het kanaal op te waarderen. Dit met 2x2 banen en zeker geen snelheid van 50 km. zoals de provincie aangeeft. Mocht de beoogde omleiding toch doorgaan dan vraagt ZOD met nadruk aan de provincie een grondig onderzoek op te starten naar de hoeveelheid sluipverkeer dat komende vanaf de Veghelsedijk en de Lieshoutseweg door de Mariastraat gaat rijden, zodat tijdig passende maatregelen kunnen worden genomen. ZOD werkt ondertussen ook aan de voorstellen tot het herinrichten van het centrum om zo te komen tot een veilig en leefbaar Mariahout.

Processiepark
Het parochiebestuur van Zalige pater Eustachius van Lieshout heeft toestemming gegeven om het Processiepark up to date te maken voor de toekomst. Een park om in te vertoeven en elkaar te ontmoeten, voor jong en oud, met behoud van de religieuze betekenis. In 2018 hopen de parkwerkers dit mooie openbare Processiepark, getekend door deskundige vrijwilligers, gerealiseerd te hebben.

Tijdens het bezoek (12 okt.) van gedeputeerde H. Swinkels, met ook afgevaardigden van het Waterschap, Prins Bernard cultuurfonds, parochiebestuur en de wethouders Briels en Meulensteen, heeft Zorg om het Dorp aangegeven dat het opknappen niet zonder financiële ondersteuning mogelijk is. Zij hoopt dan ook dat het plan door alle partijen omarmd wordt.

Collectieve Collecteweek Mariahout (CCM)
Mede dankzij de ondersteuning vanuit Beek en Donk heeft de ZOD-stuurgroep CCM een voortvarende start gemaakt. Samen met alle vertegenwoordigers van de Goede Doelen-organisaties, welke de afgelopen jaren in Mariahout de collectes coördineerden, wordt de nieuwe organisatie op poten gezet. In 2016 vinden de collectes nog in de oude vorm plaats vinden. Voor 2017 kunt u rondom Pasen rekenen op een gezamenlijke collecte welke door huidige en nieuwe collectanten verzorgd wordt. Wilt u ook collecteren geef u dan op bij Gerda Sanders of bij het dorpsondersteuningsteam in het Buurthuis.

Voelt u zich ook betrokken bij Zorg om het Dorp en wilt u regelmatig de nieuwsbrieven ontvangen? Wordt dan lid. Zie www.zorgomhetdorp.nl.