Afbeelding

Geslaagd Open Laarbeeks Libre Biljarttoernooi

Sport Algemeen

Beek en Donk - Biljartclub 't Centrum kijkt tevreden terug op het 14e Open Laarbeeks Libre Biljarttoernooi dat door de club jaarlijks wordt georganiseerd in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg te Beek en Donk.

Programma
Afgelopen zaterdag vonden in het Ontmoetingscentrum de finalewedstrijden plaats. Vanaf de 16e november werden de poulewedstrijden afgewerkt op de middagen en in de avonden en alle finales werden gespeeld op deze zaterdagmiddag. Met maar liefst 174 deelnemers, waarvan 30 nieuwe inschrijvingen en vijf vrouwen, werd er op niveau gestreden in een A-, B- en C-categorie, op basis van hun procentueel gemiddelde.

Actieve Organisatie
Pieter Rooijakkers, voorzitter van de biljartclub, vertelt in geuren en kleuren, vol trots, over zijn biljartvereniging, die met veel bezieling dit grootse evenement heeft georganiseerd. "Een paar maanden geleden zijn we al begonnen met het aanschrijven van onze leden en de diverse biljartverenigingen in de omtrek. We proberen rekening te houden met andere grote sportevenementen en ook met de spelers, zodat ze met elkaar kunnen meerijden. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar we zijn een gezonde bestuurlijke club met 60 leden, waarvan er bijna altijd 20 mensen paraat kunnen zijn." Rooijakkers houdt het hele gebeuren in de gaten, kent iedereen en ook iedereen 'telt mee' voor hem. Zo is hij ook vol lof over zijn medebestuursleden Ad de Koning (secretaris), Martien Swinkels (penningmeester) en de algemene bestuursleden Tonny de Louw en Huub Biemans. "Dat zijn mensen waar je op kunt bouwen, die zijn er altijd!"

Biljartbeleving
Ondertussen vorderen de wedstrijden en zien we dat de halve finales erg spannend zijn en heel dicht bij elkaar liggen. Één vrouwelijke biljart-collega uit Boerdonk is nog in de strijd, te weten Fraukje van de Velden en een 'eigen lid' van de vereniging, Louis van den Berg, die notabene voor de eerste keer meedoet. Kijkende naar deze wedstrijden vervolgt de voorzitter: "De hele goede biljarters vallen meestal af in de voorrondes, omdat een geluksfactor van een mindere biljartspeler, vaak de doorslag geeft. Maar sportiviteit alom, er is geen rancune. Alle tegenstanders zijn sportief en men is zich bewust van hoe het spelletje gespeeld wordt. Ze vinden het fijn om op niveau te spelen, tegen iemand die ongeveer hetzelfde 'gemiddelde' moet spelen. We krijgen mooie finales te zien, denk ik!" En dat het spannend is, is te zien en te horen aan de binnengestroomde supporters, die met volle teugen genieten van de rust en de kunst van het stoten op het groene laken. In de eerste wedstrijd ná de voorrondes gingen de voorzitter en de secretaris er ook uit, maar minder plezier hebben ze er niet om. Tegen een andere verliezer laat Rooijakkers weten: "Ge mugt ok blieve en in goede gezondheid mug du ok wir turrugkomme!" Rooijakkers knipoogt: "Un bietje lokken, hè!"

Spannende ontknoping
Het toernooi nadert zijn einde en de finales worden door de winnaars overtuigend gewonnen en kennen een mindere spanning dan in de halve finales. Maar dat maakt de blijdschap er niet minder om. Gelukkig zijn alle finalisten blij met het verloop van het toernooi en de laatst gespeelde partij. Voordat deze finales begonnen, had voorzitter Pieter Rooijakkers iedereen uitgenodigd en gevraagd om de prijsuitreiking bij te wonen en de finalisten te huldigen. "De finalisten verdienen het en doe je het niet, dan kan ik er ook niks aan doen." Velen zijn dan ook gebleven en zien de finalisten gefeliciteerd worden door de voorzitter en wethouder Meulensteen van het college, die ziet dat alles tot in de puntjes geregeld is, tot en met bloemen voor het barpersoneel. Tot slot bedankt Pieter Rooijakkers eenieder zonder iemand te vergeten en stuurt allen naar huis met de woorden: "Wij wensen jullie allen een goede thuisvaart, pas goed op jezelf want wij kunnen dat niet!"

Uitslag Open Laarbeeks Biljartkampioenschap 2016:

A-klasse; 1. Antoon van Uden (Elsendorp)         2. Jo van der Zanden (Gemert)

B-klasse; 1. Ad van de Tillaart (Keldonk) 2. Louis van den Berg (Beek en Donk)

C-klasse; 1. Martien van de Loo ( Aarle-Rixtel)         2. Martin van de Laar (Deurne)