Afbeelding

CARNABEATS maakt doorstart in Beek en Donk

Algemeen Jongeren

Laarbeek - CARNABEATS is hét carnavalsevenement voor jongeren die van de basisschool af zijn. Middelbare schooljeugd van 12 tot en met 17 jaar kon afgelopen jaren in Lieshout, op eigen wijze, carnaval vieren. CARNABEATS wordt overgenomen door 'De Teugelders' en zal in 2017 plaatsvinden in Beek en Donk. Johan Frenken en Marcel Jansen van CARNABEATS zochten versterking en hebben in de persoon van Romy Habraken, een nieuwe kartrekker gevonden.

CARNABEATS
Een jaar of tien geleden was er voor de Laarbeekse jeugd weinig te beleven tijdens carnaval. Ze vielen tussen het jeugd- en volwassencarnaval in. Johans zoon Tim (toen 15) bedacht samen met zijn vader een alternatief; CARNABEATS werd geboren. Voor jeugd van Laarbeek en omstreken werd tijdens de carnaval een geweldig alcoholvrij feest gehouden, helemaal aangepast aan hun wensen. Kosten nog moeite werden gespaard om een knalfeest te houden met passende muziek en lichteffecten. Voor Johan is het emotioneel om zijn 'kindje' uit handen te geven. Hij heeft er afgelopen jaren zijn hele ziel en zaligheid ingestoken. Hij heeft er alle vertrouwen in dat 'De Teugelders' met Romy Habraken als aanspreekpunt er een geslaagd feest van maken.

Carnaval in Laarbeek
Romy Habraken weet als geen ander hoe belangrijk dit soort evenementen voor de jeugd zijn. Ze groeide op in een gezin waar uitgebreid carnaval gevierd werd. Toen ze zelf naar de middelbare school ging, viel zij ook in een gat. Jeugdcarnaval was te kinderlijk en bij de volwassenen voelden tieners zich niet thuis. "Er werd toen niets gedaan voor 12- tot en met 17-jarigen", herinnert ze zich. Het organiseren van CARNABEATS is voor 'De Teugelders' een cadeautje dat opeens op hun pad kwam. De club is zich aan het bezinnen hoe ze meer dorpsgenoten bij carnaval kunnen betrekken. "Het is belangrijk dat jongeren in Laarbeek een evenement hebben waar ze met plezier naartoe gaan", vertellen de organisatoren van CARNABEATS. "De wereld is kleiner geworden en feestvierders trekken veel gemakkelijker naar grotere plaatsen in de regio om daar te gaan feesten."

Vrijwilligers
De organisatie van CARNABEATS kan rekenen op de steun van vele vrijwilligers uit alle kernen. "Mensen die zorgen dat jongeren op een gezellige en veilige manier op stap kunnen. Voor ouders een zorg minder als er 'een oogje in het zeil' gehouden wordt", vertelt Johan. "Het draaiboek van CARNABEATS is er en wordt met liefde gedeeld." Johan en Marcel waren op zoek naar een kartrekker voor CARNABEATS en hebben deze in Beek en Donk gevonden. Samen met Romy hopen ze op een feest met veel enthousiaste jongeren en betrokken vrijwilligers die hun handen voor CARNABEATS uit de mouwen willen steken.