Laptop gestolen, mogelijk met persoonsgegevens van inwoners Gemert-Bakel en Laarbeek

Algemeen Algemeen

Op 30 november zijn de gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek geïnformeerd dat er een laptop is gestolen waar mogelijk gegevens van inwoners en bedrijven uit de beide gemeenten op staan. Naast Gemert-Bakel en Laarbeek zijn nog meerdere gemeenten in Nederland hiervan de dupe.

De laptop is gestolen van een medewerker van een door de beide gemeenten ingehuurde derde partij. Zij voeren voor beide gemeenten herwaarderingswerkzaamheden uit voor de Wet WOZ. Hoewel het niet de laptop is van de vaste ingehuurde medewerker, kan de leverancier niet uitsluiten dat op de gestolen laptop gegevens staan of hebben gestaan van inwoners en bedrijven uit de gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek. Op het moment dat niet uitgesloten kan worden dat de gegevens niet zijn verstrekt, dan moet er wettelijk gehandeld worden alsof de gegevens zijn verstrekt. Dat betekent onder andere dat wij inwoners moeten informeren over een mogelijke datalek.

De gemeenten betreuren dit voorval en werken in overleg met de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de betrokken leverancier aan een zorgvuldige afhandeling. De leverancier heeft aangifte gedaan bij de politie en een melding bij de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD). Aanvullend onderzoek heeft tot nu toe helaas geen uitsluitsel gegeven welke informatie op de laptop stond. Er was geen back-up beschikbaar van de gestolen laptop.

Datalek
Er kan niet worden uitgesloten dat gegevens op de laptop door onbevoegden konden worden benaderd of dat de gegevens zijn vernietigd. De gemeente heeft aangifte gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek zoals bedoeld in de Wet bescherming Persoonsgegevens. Via berichtgeving op de websites van beide gemeenten worden inwoners en bedrijven geïnformeerd.

Welke gegevens stonden mogelijk op de laptop?
Omdat de leverancier werkzaamheden voor de gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek uitvoert in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken in 2016 is het mogelijk dat de laptop de volgende naar inwoners en bedrijven herleidbare gegevens uit deze periode bevat. Als het zo is, dan gaat het om:

-Burgerservicenummer
-Achternaam en initialen
-Adres
-Geboortedatum
-Ingeval van bedrijven: KVK en RSIN-nummer

Let op: het is niet zeker dat gegevens van de gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek op de laptop stonden. Verder zijn geen financiële gegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en bankgegevens ter beschikking gesteld aan de leverancier. Het is dus uitgesloten dat deze gegevens op de laptop stonden.

Wat kan een kwaadwillende met deze informatie?
Een kwaadwillende zou misbruik kunnen maken van gegevens. Het risico hierop is klein, maar misbruik van persoonsgegevens valt niet uit te sluiten. Het is raadzaam alert te zijn op onregelmatigheden. Wij adviseren inwoners bij een vermoeden van dergelijk misbruik contact op te nemen met de politie via 0900-8844.