Afbeelding

Sissy van de Weijer en Hanny Vlemmings uitgeroepen tot Gezondheidsambassadeurs

Algemeen Senioren

Beek en Donk - Sissy van de Weijer en Hanny Vlemmings uit de gemeente Laarbeek en Dré de Kort uit de gemeente Bladel zijn donderdag 1 december uitgeroepen tot Gezondheidsambassadeur voor de GGD Brabant-Zuidoost. Deze titel werd hen toegekend voor hun inzet om deze gemeenten dementievriendelijk te maken. De uitreiking vond plaats in besloten kring in Tilburg na de Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie '(Eigen) regie en dementie' in bijzijn van wethouder Joan Briels van de gemeente Laarbeek.

Steeds vaker zetten inwoners zich in voor een gezonde leefomgeving in hun gemeente of wijk en voor de gezondheid van hun medeburgers. In onze regio kennen we hier inmiddels heel wat voorbeelden van, zoals gezonde en leefbare wijken, beweegtuinen en trimbanen, acties om alcoholgebruik door jongeren aan te pakken en gezonde sportkantines. Ook voor de GGD is samenwerken met burgers in de wijk of buurt de beste manier om gezondheid te bevorderen. Inwoners die zich op een bijzondere manier inzetten voor de gezondheid van medeburgers zijn dan ook zeer waardevol en worden daarom in hun gemeente benoemd tot Gezondheidsambassadeur van de GGD.

Sissy
Sissy van de Weijer is al jaren actief binnen het activerend huisbezoek en heeft een belangrijke inbreng in de denktank over sociale wijkteams. Daarnaast is zij betrokken bij het Alzheimer Café voor de regio Helmond. Vanuit deze ervaringen heeft zij de gemeente Laarbeek twee jaar geleden overtuigd van nut en noodzaak om een dementievriendelijke gemeente te worden. Sindsdien is zij van grote waarde binnen de stuurgroep en bij diverse andere werkzaamheden op het gebied van dementie.

Hanny
Hanny Vlemmings heeft eveneens aan de wieg gestaan van dit initiatief. Zij heeft daarnaast een enorme inzet getoond als kartrekker van de werkgroep 'Informatievoorziening' en het onderwerp dementie onder de aandacht gebracht via haar bijdragen in de Mooi Laarbeek Krant. Haar kennis en kunde als Toegepast Gerontoloog komen hierbij heel goed van pas. Maar ze beschikt ook over de gave om anderen enthousiast te maken met als resultaat het toneelstuk 'Zoek' dat tijdens de Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie in het Willem 2 stadion in Tilburg voor de ruim 300 deelnemers is opgevoerd.

Dré de Kort is Casemaneger Dementie bij Savant, maar in Laarbeek als vrijwilliger actief in de stuurgroep en bij diverse werkzaamheden. Dré woont zelf in Casteren en was al eerder betrokken bij het initiatief van Bladel om als eerste gemeente in Nederland dementievriendelijk te worden. Inmiddels is hij in Casteren als dementieambassadeur het eerste aanspreekpunt voor zijn mededorpsgenoten. Zijn kennis en kunde zet hij sinds twee jaar vol overgave in Laarbeek in, en op verzoek van de GGD inmiddels ook in andere gemeenten. Dré is voor de GGD de eerste gezondheidsambassadeur in de gemeente Bladel en hij vervult daarnaast een bijzondere regionale functie.

De GGD Brabant-Zuidoost sprak donderdag haar dank uit voor alle gedane werkzaamheden van de drie lokale en regionale kanjers, en de hoop om nog lang met hen te mogen samenwerken. Daarbij werden de gemeenten Laarbeek en Bladel geprezen: het getuigt van lef om inwoners het voortouw te laten nemen om een belangrijk onderwerp als dementie een gezicht te geven en taboes te doorbreken.                                                                                

Website met ideeën
De GGD vindt het belangrijk dat inwoners met goede ideeën de GGD en hun eigen gemeente weten te vinden. Zo kunnen zij elkaars inzet versterken. De GGD heeft daarom per gemeente de mogelijkheden voor burgerinitiatieven op het gebied van gezondheid in kaart gebracht op de website www.actiefmetgezondheid.nl. Hier zijn ook inspirerende en succesvolle voorbeelden te vinden.