Afbeelding

'De Groene Long mooiste stukje van Laarbeek'

Algemeen Natuur

Laarbeek – Bij de nationale groencompetitie Entente Florale heeft Laarbeek goud gewonnen en daarmee mag het zich de groenste gemeente van Nederland noemen. Maar liefst 45% van de inwoners zegt goed op de hoogte te zijn van de prijs die hun gemeente gewonnen heeft, dat blijkt uit onderzoek van TipMooiLaarbeek.

Mooiste stukje groen
Tijdens de beoordeling van de groencompetitie heeft de jury van de Entente Florale zich beperkt tot één dorp en dat was Beek en Donk. De juryroute ging langs een paar 'groene' locaties, zoals Kasteel Eyckenlust. Maar welke mooie groene locaties zijn er nog meer te vinden in de gemeente Laarbeek, als je het aan de inwoners zelf overlaat?

De Groene Long, gelegen in Beek en Donk, is volgens de ondervraagden het mooiste stukje groen in de gemeente Laarbeek. Ook wordt Kasteel Croy in Aarle-Rixtel vaak genoemd. Samen met het landgoed eromheen vormt het kasteel een groot groen gebied. De gemeente is niet alleen beoordeeld op het gebied van groen, maar ook op bijvoorbeeld cultuurhistorie. En op dat gebied doet Kasteel Eyckenlust het goed, met de historische buitenplaats.

Tuinieren een hobby of een verplichting
De slogan van Laarbeek voor hun deelname aan de Entente Florale was 'Samen gaan we voor groen'. Dus hoe zit het met de groene vingers van de inwoners? Tuinieren is voor 45% van de ondervraagden soms een verplichting en soms een hobby. 27% ziet tuinieren echt als een hobby. Maar volgens sommige inwoners mag er iets meer gebeuren om de titel 'groenste gemeente van Nederland' ook waar te maken. 'Iedereen zou verplicht zijn tuin moeten bijhouden, want het is dieptreurig hoeveel voortuinen er slordig bij liggen. Zou misschien een tip voor de gemeente kunnen zijn; om het bijhouden van je voortuin te verplichten'. Degenen uit Laarbeek die wel hun tuin bijhouden, pakken het dan ook slim aan. Dat blijkt uit de antwoorden van de ondervraagden. 'Het is de hobby van mijn man', 'Ik kijk hoe mijn vrouw de tuin bijwerkt' en 'dat is de taak van de tuinman'.

Tegel eruit, plant erin
Sinds dat Laarbeek de groenste gemeente van Nederland is, zijn er initiatieven op het gebied van tuinieren ontstaan. Zo was de actie 'tegel eruit, plant erin' een groot succes. De gemeente Laarbeek organiseerde deze actie samen met lokale hoveniersbedrijven en Waterschap Aa en Maas. Het concept was dat je in ruil voor een tegel een gratis plant kreeg voor in je tuin. Er zijn ruim 1800 planten vergeven. Met zulke acties wil men Laarbeek nóg groener maken.