Afbeelding

'Kermis Aarle-Rixtel moet naar een andere locatie verhuizen'

Algemeen Kunst en Cultuur

Aarle-Rixtel – Er is veel commentaar gekomen op de kermis in Aarle-Rixtel. Ook uit het onderzoek van TipMooiLaarbeek komt de ontevredenheid van de inwoners naar voren, want 71% van de ondervraagden gaat niet eens meer naar de kermis in Aarle-Rixtel. Samen met de plannen van de werkgroep moeten de ideeën van de inwoners gaan zorgen voor een drukkere en vooral aantrekkelijkere kermis.

De terugloop die er is bij de kermis in Aarle-Rixtel wil de gemeente oplossen met een werkgroep, die speciaal hiervoor in het leven is geroepen. Jantine de Jongh zit in die werkgroep en vertelt dat de resultaten van het onderzoek van TipMooiLaarbeek heel belangrijk zijn en dat de ideeën van de inwoners gehoord zullen worden.

Locatie
De huidige locatie van de kermis, de Dorpsstraat, is een punt van kritiek onder de inwoners. Dat blijk ook uit het onderzoek. 'De kermis in de straat neerzetten is geen optie. Dan is het bezoek aan de winkels en het parkeren niet handig'. 'Ik zou graag de organisatie een tip willen geven; als de kermis niet op straat staat, dan is het onzin om de straat af te sluiten en de bus te laten omrijden'. De ondervraagden hebben wel een oplossing, de kermis op het kerkplein zetten of rondom de kiosk. 'Rondom de kiosk kunnen ook de cafés een beetje mee profiteren, of iets leuks organiseren'.

Brainstormfase
De werkgroep zit momenteel in de brainstormfase en daardoor kunnen ze nog niks concreets zeggen over hoe de kermis er volgend jaar uit komt te zien. Ze hebben afspraken staan met de exploitanten. "Hun ervaringen van afgelopen jaar zijn belangrijk om te weten. Hoe vonden zij de opkomst en waar ligt dat volgens hen aan", legt Jantine uit. Naast de exploitanten worden ook de horecagelegenheden en de gemeente benaderd. "Binnenkort gaan wij als werkgroep naar de gemeente om te overleggen over de plannen die wij hebben met betrekking tot de komende kermis in Aarle-Rixtel. Dit overleg is belangrijk, omdat de gemeente voor de facilitering van de kermis zorgt en die moet overeenkomen met de plannen die wij als werkgroep hebben."

Ieder dorp een eigen werkgroep
Als laatste is er in het onderzoek gepeild of het een goed idee is om in ieder dorp zo'n werkgroep te hebben die de kermis en de activiteiten daaromheen organiseert. 39% van de ondervraagden is het daarmee eens. 'Om de kermis ook elk jaar weer leuk te laten verlopen is er wel een werkgroepje nodig'. Ook Jantine is het daarmee eens. "De inwoners uit het dorp zelf weten het beste waar er behoefte aan is tijdens de kermis. Als een werkgroep die behoeften proberen waar te maken, dan zal de opkomst ook hoger zijn. En dan kan de kermis nog langer bestaan."