Afbeelding

Semipermanente huisvesting biedt oplossing ruimtegebrek Commanderij College

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – De gemeente en het bestuur van het Commanderij College zijn samen tot een oplossing gekomen. Er komt een semipermanente huisvesting, bestaande uit samengevoegde noodlokalen van kwalitatief hoog niveau. Die gaan ervoor zorgen dat de school het toenemende aantal leerlingen kan plaatsen. Per augustus 2017 moet de semipermanente voorziening gerealiseerd zijn.

Het schoolgebouw van het Commanderij College is nog geen drie jaar oud; toch huisvest de middelbare school al 38% meer leerlingen dan waarop de grootte van het gebouw geprognotiseerd is.

De oplossing bestaat uit twee delen. Een oplossing voor maximaal 10 jaar en één voor als die 10 jaar voorbij zijn. Voor de komende tijd zullen er noodlokalen bijgeplaatst worden en samen met de bestaande gaan ze één gebouw vormen. Carla Grootjen, bestuursvoorzitter Commanderij College, vertelt dat het geen noodlokalen worden zoals je ze vroeger gewend was. "De tijdelijke voorziening zal van een kwalitatief hoogwaardig niveau zijn en voldoen aan de voorwaarden die nodig zijn om modern onderwijs te kunnen bieden. Met alleen lokalen los je het probleem niet op. We zullen zorgen voor een open leerruimte waar de leerlingen kunnen samenwerken en ook de docenten krijgen een werkplek."

De locatie waar de tijdelijke voorziening komt moet nog bepaald worden, maar de ideale plek zou volgens de gemeente en de school gewoon het terrein van het Commanderij College zijn. De locatie moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zo staat de veiligheid boven alles. Denk daarbij aan de brandveiligheid en de drukke weg waar de school aan ligt. 

Oplossing op lange termijn
Na vijf jaar wordt er gekeken of er dan, voor de komende vijf jaar, nog steeds behoefte is aan de huisvesting. Wethouder Greet Buter legt uit waarom een tussentijdse analyse belangrijk is. "We moeten de hoeveelheid leerlingen in de gaten blijven houden, zodat we  op tijd en gezamenlijk kunnen kijken naar de toekomst, na die 10 jaar. Je weet nooit precies hoeveel leerlingen er komen, maar je moet daar wel goed op kunnen anticiperen."

Het had nog aardig wat voeten in de aarde, voordat beide partijen tot deze oplossingen zijn gekomen. Beide partijen hebben water bij de wijn moeten doen. Buter wil het liever niet zo noemen. "Ik denk dat je beter kan zeggen dat we samen tot een verkenning gekomen zijn, van wat nodig is. Door te onderzoeken hebben we een overeenstemming gevonden."

Het financiële plaatje
"Er is een open begroting gemaakt, waardoor de kosten nog niet bekend zijn", laat Grootjen weten. Het is wel duidelijk dat de school zorgt voor het onderwijs en dat de gemeente geld ontvangt van het Rijk om voor de facilitering te zorgen. Als het financieel en beleidstechnisch rond is, kan er door een bouwdeskundige gekeken worden hoe de huisvesting eruit komt te zien.