Catalaanse kerststal in de O.L.Vrouw Presentatie

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - De meeste kerststallen in het land beperken zich tot het uitbeelden van de geboortestal, met daarin Maria en Jozef met het Kind, en op z'n best twee herders met hun schaapjes, plus een os en een ezel. Later komen de drie Koningen er nog bij.

In Catalonië (Spanje) maakt men er meer werk van. Daar is het maken van kerststallen een liefhebberij, waar jong en oud het hele jaar mee bezig zijn. Broeder Josep woont al vele jaren in Nederland, maar de Catalaanse kerststal is hij trouw gebleven. Met behulp van zijn Catalaanse vrienden ('Pessebristas de Sabadell' in Spanje) bouwde hij ook dit jaar weer in Aarle-Rixtel een heuse Catalaanse kerststal.

Het woord 'kerststal' suggereert een beetje dat het om een uitbeelding van enkel het kerstgebeuren gaat en dat is bij de Catalaanse kerststallen nooit het geval. Die laten veel meer gebeurtenissen zien, zoals: de aankondiging door de engel aan Maria, de werkplaats van Jozef, Maria op bezoek bij Elisabeth, Jozef en Maria op zoek naar een herberg, de aanbidding van de koningen, de vlucht naar Egypte, en natuurlijk groots de geboorte van Jezus in de stal. Alles verfraait met waterpartijen en diverse andere attributen.

De allereerste kerststallen verschenen waarschijnlijk aan het eind van de vroege Middeleeuwen. Sint Franciscus van Assisië was één van de eersten die een kerststal liet optuigen in de kerk van Grecchio. De kerststallen dienden in een tijd dat weinigen de leeskunst machtig waren als 'de bijbel der armen', zoals ook de glas-in-loodramen in kerken en kathedralen. Daarom zijn kerststallen in Catalaanse traditie ook zo leuk voor kinderen. Er is veel te zien. Spannend voor de kinderen is het zoeken van de man met de 'barratine', de rode Catalaanse muts. Dit manneke is bezig een heel menselijke behoefte te voldoen.

Bij het ontwerpen van een stal wordt gebruik gemaakt van foto's, die gemaakt zijn in Catalonië van gebouwen, landschappen en interieurs van woningen. Alles wordt gemaakt uit piepschuim of gips, landschappen worden geschilderd, geen detail mag aan de aandacht ontsnappen. Ieder steentje, elk scheurtje in de muur moet te zien zijn.

De beelden in de Catalaanse kerststal zijn van hoge kwaliteit, allen zijn ambachtelijk met de hand vervaardigd. Ze zijn met engelengeduld uit klei geboetseerd, geen detail ontbreekt. Alles moet zo echt mogelijk zijn. Al deze pronkstukken zijn nu dus te bewonderen in de O.L.Vrouw Presentatie-kerk te Aarle-Rixtel gedurende de beide kerstdagen, en op Nieuwjaarsdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

U bent van harte uitgenodigd om de Catalaanse kerststal en nog talrijke andere kerststallen en kerststalletjes uit heel de wereld, en natuurlijk de parochie kerststal te bekijken. Zij danken allen die geholpen hebben de Catalaanse kerststal op te bouwen, en hopen u in de kerk te mogen ontmoeten.