Impressie van het examen dat in het bijzijn van de ouders werd afgenomen
Impressie van het examen dat in het bijzijn van de ouders werd afgenomen

Muldershof volgt met succes het Marietje Kessels Project

Algemeen Jongeren

Beek en Donk - Sinds vele jaren volgen de kinderen in de bovenbouw op basisschool De Muldershof met succes het Marietje Kessels Project.

Dit project van het Instituut voor Maatschappelijk Werk in Tilburg richt zich op het weerbaar maken van kinderen tegen de diverse vormen van machtsmisbruik. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen zijn daarom steeds belangrijker! Kinderen leren om goed voor zichzelf op te komen. Het Marietje Kessels Project stelt diverse vormen van machtsmisbruik zoals groepsdruk, kindermishandeling, (internet)veiligheid en (cyber)pesten aan de orde.

Waarom dit project?
De maatschappij verhardt en de omgangsnormen veranderen. De samenleving ervaart toenemend geweld. Daarom is er het Marietje Kessels Project. Ook biedt het project extra ondersteuning voor meer kwetsbare kinderen en voor hen die zich overschreeuwen. Kinderen worden getraind op lichamelijke zelfverdediging. Bijvoorbeeld hoe je los kunt komen als iemand je zomaar ineens vastpakt, of hoe je een klap kunt ontwijken als iemand je wil slaan.

Jongens en meisjes kregen apart les van elkaar. Hoewel het project voor meisjes en jongens in grote lijnen gelijk is, zijn er namelijk ook verschillen tussen de meisjes- en de jongenslessen. Meisjes en jongens zijn nu eenmaal anders en maken soms ook andere dingen mee. De lessen voor de meisjes werden gegeven door een vrouwelijke trainer. De lessen voor de jongens door een mannelijke trainer. Deze training borduurt voort op de eerder gevolgde weerbaarheidstraining Rots en Water.

De kinderen hebben veel geleerd en vonden het hele leuke lessen!

Hoe gaan kinderen om met groepsdruk?
Het ene kind leerde zijn rug wat meer te rechten en het andere leerde meer rekening te houden met de ander. Kinderen leren voor zichzelf op te komen zonder anderen daarbij te kwetsen. De trainingen bereidden ook voor op de omgang met anderen op de middelbare school. Daar moet een kind zelfstandig keuzes gaan maken en worden de groepjes weer opnieuw ingedeeld. Waar sluit jij je bij aan?

Op 15 december hebben de kinderen van basisschool De Muldershof in het bijzijn van hun ouders hierover een examen afgelegd.