Afbeelding

Nieuwe overeenkomst met Bosgroep voor beheer bos en natuur

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Na de positieve ervaringen van de afgelopen jaren heeft het college besloten om opnieuw een beheerovereenkomst met Bosgroep Zuid-Nederland af te sluiten voor het beheer van gemeentelijke bos-, natuur- en landschapsgebieden. Woensdagmiddag zijn de gemeente Laarbeek en de Bosgroep een nieuwe overeenkomst aangegaan voor 6 jaar. 

Positieve ervaringen
Voortzetting van de samenwerking met de bosgroep ligt voor de hand omdat de ervaringen van de afgelopen jaren positief zijn. Als sinds 2009 wordt het bos- en natuurbeheer uitgevoerd op basis van een beheerovereenkomst. Al veel langer is de gemeente Laarbeek lid van de coöperatieve vereniging Bosgroep Zuid-Nederland en maken we gebruik van hun expertise bij het beheer van bos- en natuurgebieden.

Inzet van vrijwilligers
De beheerovereenkomst biedt veel ruimte voor participatie en de inzet van vrijwilligers. Zowel bij de uitvoering als bij het opstellen van nieuwe beheerplannen voor de natuurgebiedjes zijn vrijwilligers betrokken. De afgelopen jaren heeft onze gemeente met ondersteuning van de bosgroep een degelijk, planmatig en financieel interessant bosbeheer opgezet. Het beheer en onderhoud van gemeentelijke natuurgebieden gebeurde de afgelopen jaren met diverse beheerplannen. De laatste jaren zijn er steeds beheerplannen bijgekomen voor nieuw aangelegde natuurgebiedjes en Ecologische Verbindingszones (EVZ's). Bij het opstellen van deze beheerplannen zijn diverse belangenorganisaties die vertegenwoordigd zijn in de klankbordgroep Groen betrokken. Nieuw is het beheerplan voor ruim 120 gemeentelijke landschapselementen, variërend van struweelbermen tot poelen en van zandpaden tot houtwallen en bosjes.

Aan de hand van de beheerplannen worden jaarlijkse werkplannen opgesteld. Die worden vervolgens gebruikt om de uitvoering ter hand te nemen en werkzaamheden aan te besteden. Bij de werkzaamheden zijn vrijwilligers van onder andere de stichting Laarbeeks Landschap en de natuurwerkgroep Lieshout-Mariahout betrokken. Leden van IVN Laarbeek verrichten inmiddels ook inventarisaties voor de monitoring van natuur en landschap.

Sociaal rendement
De nieuwe beheerovereenkomst komt voor een groot deel overeen met de beheerovereenkomst uit 2009. Nieuw is de paragraaf over sociaal rendement, waarmee maximale ruimte ontstaat om invulling te geven aan 'social return on investment'. Dat kan variëren van de inzet van vrijwilligers en het Senzer werkbedrijf tot het opzetten van projecten om invulling te geven aan de participatiewet.