Afbeelding

Van leegstaande kas naar sfeervolle kerststal

Cultuur Algemeen

Mariahout – Tegenover zorgboerderij Grootenhout is van een leegstaande kas een kerststal gemaakt, inclusief een route. Petra van Wetten en Coby van de Vossenberg hebben het opgebouwd en zijn trots op het eindresultaat. En dat prachtige resultaat is voor iedereen vrijblijvend tot half januari te bewonderen.

Binnen in de kas is het helemaal versierd. Op weg naar de kerststal, die achter in de kas opgebouwd is, kom je langs een ijsbaantje, gemaakt van zeil, met beelden van pinguïns. Ook is er een altaartje gemaakt voor mensen die een kaarsje aan willen steken. Verderop lopen levende schapen achter de omheining. Daaromheen staan een paar tafels en stoelen, die mooi gedekt zijn en voorzien van een kerststukje. "We hebben dit oorspronkelijk opgebouwd voor de bewoners van de zorgboerderij, om even een stukje met ze te kunnen wandelen en hier krijgen ze dan gelijk het kerstgevoel", vertelt Petra. "Maar natuurlijk mag iedereen komen kijken."

Tot in detail
Alles in de kas is tot in detail uitgewerkt. "Zo hebben we bijvoorbeeld honderd kerstbomen laten komen en hebben we van een oude bouwkeet de kerststal gemaakt." De dames, die zelf chique gekleed zijn voor het kerstdiner bij de zorgboerderij, laten weten dat ze hiervoor al een jaar bezig zijn geweest om alle spullen bij elkaar te krijgen.

Coby laat de poppen in de kerststal zien. "Er zit verschil in de kwaliteit. De wat duurdere zijn stabieler en je kunt zelfs de aderen zien zitten." "Maar", voegt Petra toe, "het mag niet te veel kosten natuurlijk, dus hebben we alles bij elkaar gesprokkeld." De poppen zijn aangekleed met doeken en accessoires, representatief aan hoe het er vroeger uitzag. "Er kunnen maar weinig stallen hieraan tippen", lachen de dames.

Ga kijken
Het idee van de kerststal komt van Dorus en Noud, de eigenaren van zorgboerderij Grootenhout. Petra en Coby hebben het mee opgebouwd en vele vrijwilligers houden de kerststal bij. De kerststal is tot half januari te bewonderen. De dames geven nog een tip mee: "'s Avonds is het nog mooier, als alle verlichting brandt."

Afbeelding
Afbeelding