Afbeelding

Kersttoespraak burgemeester Van der Meijden

Algemeen Algemeen

Beste inwoners van Laarbeek,

Kerst is geworden tot het gezelligheidsfeest bij uitstek. In de koude en donkere maanden is het de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Kerst is niet altijd een gezelligheidsfeest geweest. De afgelopen eeuwen hebben christenen tijdens de kerstdagen de geboorte van Jezus gevierd. Kerst is nu dus veelal een traditioneel familiefeest waar samenzijn en ontmoeting centraal staan en tevens tegen het einde van het jaar veelvuldig wordt teruggekeken op een jaar wat weer snel verstreken is. Afgelopen juni heb ik het grote genoegen mogen beleven om uw burgemeester te worden van het mooie Laarbeek. Een gemeente  die met vier krachtige kernen een geheel eigen dynamiek heeft ontwikkeld. Ook een gemeente waar ik met mijn vrouw Lizeth en de kinderen zeer hartelijk ben ontvangen en ons het gevoel heeft gegeven in een warm bad terecht zijn gekomen. We hebben dat bijzonder gewaardeerd. De vele actieve dorpsraden, clubs en verenigingen met hun talloze vrijwilligers, maar ook de ondernemers en breed geïnteresseerde inwoners geven blijk van een krachtige samenleving waar veel betrokkenheid met elkaar is. Ook nemen de inwoners van Laarbeek veel verantwoordelijkheid om voor elkaar klaar te staan en samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke opgaven. Veel dank aan allen die hiervoor hun steentje bijdragen.

Politiek-bestuurlijk staan we aan de vooravond van een aantal grote uitdagingen. Met de landelijke verkiezingen in 2017 in het vooruitzicht is er nationaal en mondiaal reden voor waakzaamheid. We zijn geholpen met te benadrukken wat ons samen verbindt, zoals in Laarbeek als logisch uitgangspunt wordt gehanteerd, ten opzichte van dat wat ons verdeelt. Natuurlijk moeten bestuurders openstaan voor ongenoegen en boosheid; veelal ingegeven door reële zorgen van mensen en een grote behoefte aan nieuw perspectief. Met elkaar in gesprek gaan hierover op basis van wederzijds respect creëert hoe dan ook meer vertrouwen dan oneliners via de social media. Met elkaar een kop koffie drinken levert veelal meer op is mijn ervaring ook in onze mooie gemeenschap dan verharding via geschreven tekst per e-mail of brief. Een open dialoog blijft essentieel om gezamenlijk nieuwe oplossingen te bieden in een tijd die soms voor verwarring zorgt maar tegelijk erg veel kansen blijft bieden. Nog steeds leven we in een welvarend land waar zorg, onderwijs en voorzieningen bereikbaar zijn voor iedereen; ook in de kernen van Laarbeek! Natuurlijk moeten we ogen en oren niet sluiten voor minder bedeelden, eenzamen of nieuwkomers die, net als wij hebben ervaren, ook een warm nest verdienen. Juist in deze tijd is het goed daarbij stil te staan; juist nu is het gewenst dat de trotse Laarbeekse gemeenschap laat zien hiervoor open te staan en welwillendheid te tonen. Een tijd nu waarin nadrukkelijk tolerantie geen vanzelfsprekendheid is, voelen veel mensen met Kerst sterk de behoefte aan een wereld van vrede. Laten wij proberen hier invulling aan te geven dan dragen we bij aan een betere wereld.

Het komend jaar zal ook weer de nodige bestuurlijke uitdagingen voor Laarbeek geven op breed front: van zorg voor mensen, naar mobiliteit, uitvoering van bouwplannen, huisvesting statushouders en meedoen aan  de internationale Groencompetitie. Met het college van B&W, de gemeenteraad en ambtelijke organisatie wordt permanent hard gewerkt om de belangen van onze inwoners, verenigingen, instellingen  en bedrijven optimaal in te vullen. Velen zijn hier met maximale inzet en toewijding bij betrokken; meestal achter de schermen van de raadszaal of gemeentehuis. Graag wil ik mijn waardering hierover uit spreken. Ik doe dit nadrukkelijk met de gedachte dat we het komend jaar de verbinding met elkaar vanuit het gemeentehuis naar onze krachtige kernen met de talloze vrijwilligers en achterban kunnen verstevigen of wellicht vernieuwen. Hier wil ik me graag voor inzetten; ik nodig u dan ook uit om elkaar tijdens de komende nieuwjaarsreceptie op 2 januari in het gemeentehuis te ontmoeten!

Ik wens u allen namens het gemeentebestuur een fijn en vredig Kerstfeest en voor het nieuwe jaar 2017 geluk, gezondheid en succes!

Burgemeester van Laarbeek, Frank van der Meijden