Archieffoto derby Mariahout-ELI
Archieffoto derby Mariahout-ELI Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeekse voetbalverenigingen in dubio over het spelen op kunstgras

Sport Sport

Laarbeek – Het rapport van het RIVM is bekend: kunstgras is niet gevaarlijk. ASV'33 (Aarle-Rixtel) en vv Mariahout hebben voor de uitslag van het onderzoek besloten om te stoppen met voetballen op kunstgras. Beide clubs gaan het rapport intern bespreken om een beslissing voor de toekomst te maken. Dit geldt ook voor voetbalvereniging Eli. Sparta'25 volgt de richtlijnen van de KNVB. Teams mogen zelf bepalen of ze op kunstgras willen spelen of niet.

Rapport RIVM
Uit het rapport van het RIVM blijkt dat sporten op kunstgrasvelden, die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, verantwoord is. 'In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij. Hierdoor bestaat er geen schadelijke effect op de gezondheid. Ook is er geen verband met leukemie. Uit de samenstelling van de rubberkorrels blijkt dat de chemische stoffen die leukemie of lymfeklierkanker kunnen veroorzaken er niet of in een hele lage hoeveelheid in zitten', aldus het rapport.

ASV'33 blijft bij standpunt
Ondanks het positieve resultaat vindt Michel Driessen, voorzitter ASV'33, het rapport nog steeds niet heel geruststellend. "De uitslag neemt onze ongerustheid niet weg." Dus hoe nu verder? "In de volgende bestuursvergadering wordt besproken wat er met de uitslag gedaan gaat worden, maar de kans is groot dat er voorgoed vaarwel gezegd gaat worden tegen het kunstgras", laat Michel weten. Hij haalt ook het voorbeeld van S.V. Braakhuizen in Geldrop aan. Daar wordt door de gemeente 1,5 miljoen euro neergelegd om alle kunstgrasvelden weg te halen. "Waarom zouden wij dat dan niet doen?", vraagt Michel zich af. "We moeten gewoon elk risico wegnemen."

Vv Mariahout
Ook vv Mariahout besloot voor de winterstop om haar leden niet meer op kunstgras te laten spelen. Voorzitter Jeroen de Louw vertelt: "Het is nu winterstop. We gaan deze rustige tijd in ons voordeel laten werken. We hebben nu de mogelijkheid om te kijken wat voor nieuws er nog naar buiten komt. We gaan het rapport binnen het bestuur behandelen en maken dan een beslissing."

Andere voetbalclubs
De twee andere verenigingen, Eli en Sparta'25, zijn minder ongerust. Bij Sparta'25 Beek en Donk worden de richtlijnen van de KNVB gevolgd, die nauw samenwerkt met het RIVM. Het beleid van deze club verschilt met de andere clubs. "Bij ons mogen de elftallen (spelers en trainers) zelf bepalen of ze op kunstgras willen spelen", legt Bert van Rixtel, secretaris Sparta'25, uit. "Deze beslissing is in december, in afwachting van de uitslag van het onderzoek, al gemaakt. Toen was het bijna winterstop en we vonden het onzin om die laatste paar wedstrijden af te lassen." Verder laat Bert weten dat er begin januari wordt vergaderd en dat het spelen op kunstgras een agendapunt zal zijn.

Bij Eli Lieshout moeten ze het rapport ook nog bespreken. Henk Hulsen, bestuurslid Eli Lieshout, heeft de hoofdlijnen gezien en de commentaren van de clubs gehoord, maar nog niet gelezen. "Eli Lieshout heeft pas een nieuw bestuur, dus bij de volgende vergadering wordt het rapport meegenomen bij de beslissing wat ze gaan doen met betrekking tot het spelen op kunstgras", kan Henk op dit moment laten weten.

Besluit ASV'33
In het najaar is door de besturen van ASV'33 en vv Mariahout besloten om geen enkele wedstrijd meer op kunstgras te spelen, omdat uit onderzoek van de NOS bleek dat kunstgrasvelden met rubbergranulaat hoge concentratie kankerverwekkende stoffen bevatten. Naar aanleiding daarvan is het RIVM een onderzoek gestart naar kunstgras. Maar Michel Driessen, voorzitter ASV'33, wilde daar niet op wachten. "Wij konden geen verantwoordelijkheid meer nemen voor de mogelijke gezondheidsrisico's."

TipMooiLaarbeek
Uit onderzoek van TipMooiLaarbeek blijkt dat de inwoners vinden dat ASV'33 en vv Mariahout groot gelijk hebben. Dit onderzoek vond net plaats voor de uitslag van het RIVM bekend werd. 35% van de ondervraagden zou als hij of zij de voorzitter van de voetbalvereniging was geweest dezelfde keuze hebben gemaakt. 'Het bestuur neemt een dapper besluit om zijn leden te beschermen. Misschien val het uiteindelijk mee na het onderzoek, maar dan heeft hij er wel alles aan gedaan om de gezondheid van de leden niet op het spel te zetten'. 'Als er een negatief advies uit het onderzoek naar voren komt en er begint iemand met gezondheidsklachten te klagen, dan dek je jezelf wel in door er niet meer op te spelen'.

Gelukkig is de uitslag van het RIVM positief. Binnenkort zal duidelijk worden wat de vier Laarbeekse voetbalverenigingen hiermee gaan doen.