De winnaars van de Postcode Loterij Straatprijs
De winnaars van de Postcode Loterij Straatprijs Fotograaf: Joost Duppen

Postcode Loterij deelt €450.000 uit in Aarle-Rixtel

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Een goede start van het nieuwe jaar voor een deel van de bewoners van de Haffmansstraat in Aarle-Rixtel. Zondag 1 januari kregen zij het nieuws dat ze de PostcodeStraatprijs hebben gewonnen. Maar liefst €450.000 aan prijzengeld en een gloednieuwe BMW werd er onder de deelnemers aan de Postcode Loterij verloot.

Op zondagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur rinkelden de voordeurbellen in de Haffmansstraat. "Het was al donker aan het worden en we vertrouwden het niet helemaal", vertelt Miek van Schayk. "Maar toen mijn man en ik het logo van de Nationale Postcode Loterij zagen waren we blij verrast." "De medewerkers van de Postcode Loterij controleerden eerst onze gegevens aan de hand van de geboortedatum en het rekeningnummer", laat Helga van den Heuvel weten. Daarna moesten alle buurtbewoners zich verzamelen aan het einde van de straat. "Er werden zelfs nog mensen uit de Efteling geplukt", lacht Miek. Daar stonden de buurtbewoners dan, met een gouden envelop in hun hand. Helga: "Er werd van 10 afgeteld naar 0 en toen mocht iedereen de gouden envelop eindelijk openmaken."

Prijzen
Helga speelt met twee loten mee en wint een bedrag van €50.000. Miek doet met één lot mee, maar wel met de StraatprijsVerdubbelaar. Zij wint het bedrag van €25.000. Ook Devy is in de prijzen gevallen. "Dat is wel een grappig verhaal", begint hij. "We speelden in eerste instantie maar met 1 lot mee, maar toen kregen we zo'n gratis lot thuis gestuurd als je nog een extra lot zou afsluiten. Dat heb ik toen gedaan." En precies op dit moment valt hij in de prijzen. "In mijn agenda staat zelfs nog wanneer ik dat extra lot moet afzeggen, maar dat doe ik nu niet meer. Puur voor de sport." Devy heeft dus 50.000 euro gewonnen en daar blijft het niet bij. Ook is hij de gelukkige winnaar van de auto, een BMW 1 serie. "Ze vroegen zelfs aan mij hoe oud ik eigenlijk ben", lacht de 24-jarige. Nog een leuk verhaal; na de prijsuitreiking moesten Devy en zijn vriendin gelijk door naar zijn schoonouders, want ze gingen daar eten. "Willen we 'onze' auto starten, doet hij het niet, accu leeg." Van de geldprijzen gaat nog 29% kansspelbelasting af.

Wat ging er door je heen?
"Het is natuurlijk heel cliché, maar je verwacht het echt niet", vertelt Helga. "We moeten het nog echt even laten bezinken. Ook voor Miek en Devy is het 'onwerkelijk'. "Zo zie je het op tv en zo staan ze bij jou voor de deur", zegt Devy. Nu is de vraag natuurlijk wat ze met het geld gaan doen. Mieke heeft al een paar ideetjes. "De achterdeur van de serre klemt, dus die gaan we vervangen. En we zijn 45 jaar getrouwd en hebben besloten dat we dat verplaatsen naar de zomer. Dus dat wordt een nog mooier hotelletje uitzoeken", lacht ze.

Geen winnaar
Helaas zijn er ook bewoners in de Haffmansstraat die niks hebben gewonnen. Meneer Van Brug is één van de vier die niet in de prijzen is gevallen. "Ik zie het maar zo: 'wie niet waagt, wie niet wint'." Hij vindt het natuurlijk wel jammer, maar blijft het positief bekijken. "Het leven gaat gewoon door", zegt hij nuchter. "Maar ik vind het wel heel mooi om te zien dat de rest zo gelukkig is met zijn of haar prijs. Ik gun het ze van harte."