Afbeelding

Viering Patroonsdag Sint Antoniusgilde Beek

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Het Sint Antoniusgilde Beek trok zondag 15 januari in vol ornaat en met de celebrant pater Verbraeken in haar midden naar de Beekse kerk om daar de mis voor de overleden leden op te luisteren.

Het gilde was betrokken bij de viering door het voorlezen van de epistels, de verzorging van de collecte en het neigen van de vaandels en het roeren van de trommen tijdens de consecratie. Na de viering werd met het hoofdvaandel de Eed van Trouw gebracht aan het kerkelijk gezag. Vervolgens werd iedereen uitgenodigd op de koffie of een borreltje, in gildehuis Thuis.

Woensdag daarop volgde de teerdag. Om 8.00 uur was het verzamelen bij de familie Verhoeven aan de Pater Becanusstraat en vervolgens trok het gilde door de ijzige koude naar het gildehuis aan het Heuvelplein. Daar werd aan het koningspaar Tonny en Jan Gevers, keizer Huub van den Bergh en kastelein Ruud Verachtert de vendelgroet gebracht. Hierna werden de gildeleden door de familie Gevers uitgenodigd op de koffietafel. Het was lekker warm in het gildehuis en het smaakte allemaal uitstekend.

Van het gildehuis werd opgetrokken naar woonzorgcentrum De Regt waar om 10.00 uur een viering werd gehouden waarin gildepastor Jan Engels voorging. Ook werd daar koffie gedronken, en gebuurt met de vele aanwezigen. Vanwege de kou bracht hoofdvendelier Joshy Gevers op speciaal verzoek de vendelgroet binnen. Hierna ging, onder dankzegging voor de genoten gastvrijheid, het gilde verder, naar het gemeentehuis.

Daar nam wethouder Tonny Meulensteen de vendelgroet en de Eed van Trouw aan het wereldlijk gezag af, waarna in de raadszaal een toost uitgebracht werd op het heil van de gemeente en de Beekse schut.

Na bij Thuis gegeten te hebben ging het gilde op excursie naar champignonkwekerij Gemert aan de Beekseweg in Gemert. Het was interessant om te zien hoe de champignons gekweekt en klaargemaakt worden voor consumptie. Maar ook om te zien hoeveel aandacht er is om dit met de meest geavanceerde apparatuur op een milieuvriendelijke manier te doen.

Hierna stond in het gildehuis de gildemaaltijd klaar, eenvoudig maar lekker. De kastelein en zijn personeel hadden weer goed gezorgd. De avond werd op een feestelijke wijze voortgezet, met een quiz, een loterij en er werd gezellig gebuurt.

Tegen middernacht was de teerdag over en gingen de laatsten tevreden naar huis. Het was een mooie dag geweest. Met dank aan de activiteitencommissie, die uitstekend werk geleverd had.