Afbeelding

Een gouden huwelijk voor Jan en Tonnie van Aspert

Algemeen Algemeen

Lieshout - Tonnie van Aspert-Verstappen (73) en Jan van Aspert (71) uit Lieshout vieren precies vandaag dat zij vijftig jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Om alvast in de stemming te komen; een interview met het gastvrije gouden paar aan de Ribbiusstraat. De koffie en een roomsoes staan klaar.

Kermis
Jan en Tonnie ontmoetten elkaar op de kermis in IJsselstein in Limburg. "Dat was tijdens het dansen", vertelt Jan. "Ik studeerde in Venray om psychiatrisch verpleegkundige te worden, intern bij Sint Servaas. Samen met een stel studiegenoten gingen we de kermissen af. Terwijl de boerenjongens zaten te drinken, hadden wij ze voor het uitzoeken", glimt Jan. "Mijn moeder vond dat dansen bij de opvoeding hoorde." Als enig kind groeide Jan op in Woensel. Voor Tonnie lag het anders. Zij groeide op in een boerengezin met zes kinderen in kerkdorp Oorle, bij Venray. "Dat was hard werken", vertelt Tonnie. "Ik heb mezelf het dansen aangeleerd en gelukkig heb ik altijd gevoel voor muziek gehad. Maar dansles zat er bij ons niet in."

Bankje
Op de vraag of het liefde op het eerste gezicht was, gaan twee paar ogen glimmen. Jan vertelt: "Ik kende Tonnie eerst vanuit de verte en had een ander vriendinnetje." Tonnie voegt lachend toe: "Ja, dat vond ik maar niks, zeker toen ik ze een keer zo zag smoezen in de bus. Ik had in die tijd wel een vriendje, maar toch." Vers in het geheugen ligt het bankje waar het pas verliefde stel naartoe ging, toen ze de kermis eventjes ontvluchtten. "Weet je dat dat bankje pas een paar weken geleden vervangen is?", zegt Jan. "En al die jaren speelt het een rol in ons leven. Als we op dat plein komen, zeggen we tegen elkaar: 'Kijk, daar is dat bankje'. Dát plekje vergeet je niet!"

Huwelijk
Tonnie en Jan werden de trotse ouders van drie zonen: John, Robert en Marcel. Inmiddels zijn daar drie schoondochters en zeven kleinkinderen bijgekomen. Tonnie zorgde altijd thuis voor de kinderen en doet dit nog steeds. Jan steekt zijn bewondering voor haar natuurlijke omgang met de kinderen niet onder stoelen of banken. Nooit tevergeefs werd er een beroep gedaan op Tonnie en Jan. "Oppassen op onze kleinkinderen doen we nu altijd samen", licht Jan toe. Hij ontwikkelde zich van psychiatrisch verpleegkundige tot sociotherapeut op de Grote Beek en kan daar prachtige verhalen over vertellen "Een zwaar beroep met veel onregelmatige diensten", legt Jan uit. "Maar het betekende wel dat ik overdag met onze kinderen overal naartoe kon. Daar heb ik van genoten."

Hobby's
Jan is nog druk met zijn dieren: paarden en vogels. Ook ondersteunt hij de politieke partij Algemeen Belang Laarbeek, denkt hij mee over de gezondheidszorg en over hoe mensen met elkaar omgaan. "Alle mensen moeten in deze maatschappij mee kunnen doen. Dat is mijn drijfveer", zegt Jan. Tonnie mag graag fietsen en ging afgelopen jaar in haar eentje op vakantie naar familie op Curaçao. Daarnaast is ze lid van KBO Lieshout en oMase en pikt ze samen met Jan graag een terrasje.

Gouden tip
Natuurlijk hoort een gouden tip voor een gouden huwelijk in dit verhaal. Daar is Jan op voorbereid en hij komt met deze metafoor: "Je moet het huwelijk vergelijken met de keuken. Als we 's morgen opstaan, dan wordt de keuken gebruikt en dan valt er wel eens wat. Maar 's avonds voordat we naar bed gaan, dan wordt de keuken opgeruimd en schoon achtergelaten. Zo moet het huwelijk ook zijn. Zorg ervoor dat je je genoegen en ongenoegen op tijd kenbaar maakt, want anders hou je het niet vol." Met deze tip op zak wenst "De MooiLaarbeekKrant' Jan en Tonnie zaterdag een gouden dag toe!

Afbeelding