Archieffoto van een optreden van BBC-jazz
Archieffoto van een optreden van BBC-jazz

BBC-Jazz viert 25e verjaardag

Algemeen Evenementen

Beek en Donk - De BBC-jazz is jarig, 25 jaar geworden. Opgericht in 1991 door negen dappere muzikanten die hun clubje de naam BZB gaven, 'Band Zonder Bestuur'. Onder leiding van Noud van Zutven werd geheel in eigen stijl muziek gemaakt. Veel inspiratie kwam uit het repertoire van The Goose Milkers. Theo Thijssens, arrangeerde lange tijd de muziek, speciaal voor de band. De BZB droeg niet lang die naam want ook in een muziekband moet toch een en ander wel gestuurd worden. Daarom werd de naam al na 11 maanden, op voorspraak van de nestor Noud van Eerd, Pater BeeBeeCeelias, omgedoopt tot BBC: de 'Beek en Donkse BlaosCompagnie'.

De BBC, van oorsprong een mannenclub, moest ook met de tijd mee. Onder aanvoering van o.a. Jos v.d. Kerkhof werd de mannenclub een meer eigentijds gezelschap. De roep om vrouwen kon niet worden weerstaan en ondanks heftig tegenspartelen van enkele mannen kwam de deur open voor nieuw muzikaal talent. De dames zorgden niet alleen voor meer muzikaliteit. Het karakter van de muziek veranderde ook en de BBC groeide uit tot een orkest wat zorgde voor gevarieerde en swingende sounds in haar optredens. De BBC verfijnde haar naam tot BBC-jazz. Daarmee deed zij ook meer recht aan de aard van haar muziek. De BBC-jazz is de weg ingeslagen van de jazzmuziek op zijn breedst. Rock, Swing, Blues, de nummers werden afgewisseld met Latin en Funk. Het huidige repertoire bevat zowel moderne blues thema's als klassieke swingstukken.

Het eerste lustrum vierde de band met een busreis naar Malgrat de Mar. De diverse optredens aan de Spaanse kust, zowel 's middags op het hete terras als in de zalen van de hotels zorgden voor veel plezier en Spaanse olé 's. In de voorbije jaren speelde de band in verzorgingshuizen, braderieën, festijnen, Koningsdag en bij vele andere gelegenheden.

Een van de hoogtepunten in het bestaan van de BBC-jazz was ook het bezoek aan het Metropole Orkest. Het zal je maar gebeuren dat je een uitnodiging krijgt van het Metropole orkest om naar Hilversum te komen en daar te musiceren met muzikanten van het Metropole orkest. Die eer viel de BBC-jazz uit Beek en Donk te beurt in 2015.

Verjaardagsfeest
Op zondag 5 februari hoopt de band weer voor een muzikaal hoogtepunt te zorgen op haar eigen verjaardagsfeest onder leiding van dirigent Pierre Heesakkers. Samen met muziekclub Mè Tresse, en The Muddy Road Jazzband viert de BBC-jazz een muzikaal feest. U bent daar als toeschouwer natuurlijk van harte welkom. Het muzikale feest vindt plaats in Zaal 't Huukske aan de Kapelstraat in Beek en Donk, aanvang 14.00 uur. Zij bieden u gratis entree en de gastheer zorgt voor een gratis heerlijk kopje snert.