Afbeelding

"Regionaal Autisme Centrum opent nieuwe locatie in Beek en Donk" Een warm welkom voor nieuwe bewoners Pater Vogelsstraat

Algemeen

Beek en Donk – Café Thuis in Beek en Donk heeft de champagne al klaarstaan afgelopen donderdag wanneer de nieuwe bewoners van het compleet gerenoveerde pand aan de Pater Vogelsstraat zich samen met hun familie, vrienden en andere belangstellenden verzamelen voor de officiële opening van hun nieuwe thuis.

"Het is bij mij open huis!"
"Ik heb al een lange weg afgelegd", vertelt Devi van de Heijden (26), "wanneer ik op mijn 20e de diagnose PDD-NOS krijg. Ik ben verlegen en vertoon veel piekergedrag, hetgeen me belemmert in mijn dagelijks leven. Dit zorgt voor allerlei problemen totdat vorig jaar het project Pater Vogelsstraat op mijn pad komt. In de afgelopen drie maanden heb ik meer bereikt dan in de afgelopen tien jaar. Ik ben zelfverzekerder, ik eet goed en heb een goed dag- en nachtritme te pakken. Het gaat goed met me en dat komt omdat ik hier precies de zorg krijg die ik nodig heb. Het is vandaag open huis bij mij en iedereen is welkom!"

Marco Smits (25) uit Beek en Donk sluit zich aan bij medebewoner Devi. Ook hij heeft de diagnose PDD-NOS. Marco werkt fulltime en vertelt trots dat hij een vriendin heeft. "Ik ben blij met mijn eigen plek en ga nu samen met de begeleiding leren koken en schoonmaken. Iedereen zegt dat ik in het mooiste appartement woon", glundert hij. "Bij mij is het vandaag ook open huis, dan kun je zelf komen kijken of het zo is!" Marco's ouders Theo en Marina Smits delen Marco's blijdschap. "We hebben lang gewacht en soms gewanhoopt voordat de indicatie er was maar het is het wachten waard geweest. We zien Marco stralen en de begeleiding voelt goed."

Een eigen voordeur
"Dertien jaar geleden is het Regionaal Autisme Centrum gestart met de thuisbehandeling van mensen met autisme. Inmiddels richt het RAC zich behalve op thuisbegeleiding ook op diagnostiek en behandeling van mensen met autisme. Een belangrijk onderdeel hiervan is wonen. Mensen met autisme zijn op een gegeven moment toe aan zelfstandig wonen. Zelfstandig maar mét bescherming en begeleiding in de buurt. Wonen en zorg is gescheiden en zorg wordt op maat aangeboden in de ochtend- en avonduren. Twaalf prachtige appartementen zijn hier gerealiseerd in de voormalige kleuterschool, elk met een eigen voordeur. In september hebben de eerste bewoners hun appartement al betrokken, vandaag hebben we de twaalfde sleutel mogen uitreiken en daar zijn we trots op!"

Een heldere boodschap die naar voren komt in de presentatie van de regiomanager van het RAC, Brigitte Stuurstraat, aan alle genodigden, waaronder ook wethouders Briels en Meulensteen, projectontwikkelaar Vroonhoven en afgevaardigden van wijkvereniging De Eendracht.

Een warme deken
"De locatie kwam in beeld via Guido Schoolmeesters. Begin augustus 2015 vond de eerste bezichtiging plaats en werd gelijk duidelijk 'deze plek heeft potentie'. De gemeente werkte direct mee en een jaar geleden is begonnen met de sloop en bouw. In februari hebben we een informatiebijeenkomst gehouden voor buurtbewoners. Wij kijken terug op een hele prettige bijeenkomst met een grote opkomst. Buurtbewoners toonden betrokkenheid en gaven aan blij te zijn dat de essentie van het gebouw bewaard is gebleven. Het voelde voor ons als een warme deken", aldus Jacqueline Weusthof, manager vastgoed van het RAC.

Participatie in de buurt
Inge van Rooij, kersverse wooncoördinator van de Pater Vogelsstraat, benadrukt dat participeren in de buurt maar ook in Beek en Donk in het algemeen hoog in het vaandel staat. "Er is een goed contact met de gemeente en de wijkagenten en we gaan samen met de buurt kijken naar wat we voor elkaar kunnen betekenen. Maar we zoeken ook de verbinding met onze andere locatie het Lage Heesplein. Zo hebben we al een gezamenlijke filmavond georganiseerd welke goed bezocht werd."

En dan is het officieel!
Na de presentatie wordt gezamenlijk het champagneglas geheven alvorens het hele gezelschap naar de Pater Vogelsstraat vertrekt waar officieel het lint wordt doorgeknipt en de bezichtiging van de locatie gretig aftrek vindt.