Noud Maas (l) met de vrijwilligerspenning in de hand. Rechts wethouder Frans van Zeeland
Noud Maas (l) met de vrijwilligerspenning in de hand. Rechts wethouder Frans van Zeeland

Laarbeekse vrijwilligerspenning voor Noud Maas

Algemeen Algemeen

Mariahout - Uit handen van burgemeester Frank van der Meijden ontving Arnoldus (voor bekenden Noud) Maas de vrijwilligerspenning van de gemeente Laarbeek. Op de carnavalsavond van de KBO (Katholieke Bond van Ouderen) werd hij verrast door deze ereblijk van de Laarbeekse bevolking.

Ideaal
Noud is vanaf februari 1991 lid van de KBO. Hij heeft tot voor kort de regionale biljartcompetitie georganiseerd. Hieraan nemen ook diverse Laarbeekse verenigingen deel. De speelschema's voor de competitie, die loopt van september tot maart, werden door Noud opgesteld en tijdens de wedstrijden hield hij de standen en de uitslagen bij. Hieraan besteedde hij een deel van de week. Nu hij bijna 82 jaar is, wordt het hem een beetje te zwaar en heeft hij te kennen gegeven te gaan stoppen. Hij had al wel een goede opvolger gevonden in Sint-Oedenrode, maar deze man moet al weer opgevolgd worden wegens ernstige ziekte. Degene, die het nu doet, komt uit Zijtaart. Maar ook bij de KBO zit hij niet stil. "Ik regel alles", vertelt Noud, "ook op het gebied van boekhouding en zelfs op de computer". Een oud werk-collega van Bavaria had een oude computer op zolder staan en met wat uitleg van hem en de kinderen van zijn vriendin werd Noud degene die met computers de wedstrijdschema's in elkaar zette. "Ideaal zo'n computer", geeft Noud toe.

Gezamenlijk
Eén keer in de maand ruimt Noud met een collega zwerfvuil op in een groot deel van het dorp. Het Openluchttheater zorgt tijdens de zomermaanden voor wat extra vuil op straat. Soms doet hij verrassende vondsten "Een luier, harstikke vol gewoon midden op de weg, onvoorstelbaar! Het vuil dat gewoon naast de glascontainers wordt gezet. Je kunt niet begrijpen, dat mensen zo slordig zijn op hun dorp". Daarnaast zorgt hij voor de PR voor het theater. De driehoekige aankondigingsborden worden dan door een drietal mensen, waaronder Noud geplaatst. Noud is geen 'binnenmens'. Hij houdt van een potje Jeu-de-Boules in de overdekte ruimte achter het voetbalveld. "Maar met Koninginnedag gaan we weer naar buiten". Als coördinator van de collecte voor het Rode Kruis is Noud blij met het initiatief om een gezamenlijke collecte te gaan houden in Mariahout. "Lieshout is dit jaar nog niet zover", vertelt hij. Ook bij de gymclub is Noud actief, hij is er altijd als eerste en zet alles klaar.

Bavaria
Van oorsprong is Noud altijd onderhoudsschilder geweest bij Bavaria. Bij zijn vroegere bedrijf is hij nog altijd inzetbaar als vrijwilliger. Als er aan de werknemers dingen moeten worden uitgedeeld, zoals de bekende bonnenboekjes voor goedkopere drank, is Noud van de partij. Tegen de kerst moeten de jaarlijkse kerstpakketten worden verspreid. "Dan ben ik er 's morgens al om half zes, maar gelukkig krijg ik er zelf ook altijd één". Noud is erg blij met de waardering die hem werd en wordt gegund.

De MooiLaarbeekKrant wenst Noud nog veel gezonde jaren toe.