Marcel Berkvens
Marcel Berkvens

Marcel Berkvens spreekt op discussieavond D66

Politiek nieuws Politiek

Deurne/Laarbeek - In Zuidoost-Brabant speelt intensieve veeteelt een grote rol voor de volksgezondheid door invloed op de luchtkwaliteit. De agrarische sector zorgt voor veel werkgelegenheid, maar heeft deze sector, samen met de provinciale en gemeentelijke overheden, wel de ruimte en mogelijkheden om noodzakelijke veranderingen in gang te zetten?

Landelijke wetgeving is niet altijd duidelijk en eenduidig voor de sector maar ook niet voor gemeentelijke en provinciale overheden. Ook niet in de voorlichting hierover door diverse ministeries, zelfs niet bij excessen, zoals bewezen bij de Q-koortsuitbraak in 2008/2009.

Daarom houden de D66 afdelingen Helmond, Gemert-Bakel/Laarbeek en Asten een discussieavond op woensdag 22 februari van 20.00 tot 22.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). Locatie is Gasterij de Keijzer, Spoorlaan 15-17 in Deurne (tegenover het station). Een aantal sprekers zal hierover haar/zijn licht laten schijnen. Er komt een agrariër aan het woord (namelijk Marcel Berkvens uit Mariahout) over de stappen die hij heeft gezet richting duurzame bedrijfsvoering en over de problemen waar hij tegen aan loopt om bedrijfsmatig verantwoord verder te verduurzamen. Verder vertelt een regionale huisarts over de relatie tussen intensieve veeteelt en infectieziekten zoals Q-koorts, MRSA en andere, vergelijkbare ziektes. Als laatste vertelt Anne-Marie Spierings, D66-gedeputeerde van Noord-Brabant, over de problemen die zij hiermee ervaart vanuit de provincie.

Daarna willen zij vooral met de zaal in gesprek. Arend Meijer, kandidaat-Tweede Kamerlid en woordvoerder landbouw en veeteelt voor D66 in Provinciale Staten van Noord-Brabant, zal als voorzitter de avond openen en aan elkaar praten. Doel van de avond is een boodschap aan de Tweede Kamer te geven voor noodzakelijke landelijke eenduidigheid en rechtlijnigheid in de regelgeving. Ze willen niet praten over oorzaken, maar over oplossingen.