Archieffoto van Runningteam Laarbeek in 2016
Archieffoto van Runningteam Laarbeek in 2016
INTERVIEW

10e Roparun voor Runningteam Laarbeek

Algemeen Evenementen

Laarbeek - Je passie voor hardlopen inzetten voor het goede doel: dat is de Roparun! Dit jaar doet Team 56 uit Laarbeek voor de tiende keer mee om geld in te zamelen voor mensen met kanker. Nog even enthousiast vertellen sportievelingen Mies van Berlo, Jan Dekkers en Gerard Brouwers over wat ook het 'avontuur van het leven' wordt genoemd.

Ontroering op de Coolsingel
"De eerste keer over de finish komen op de Coolsingel, net nadat je de Daniel den Hoed kliniek gepasseerd bent, is zó indrukwekkend", vertelt Gerard over zijn deelname als hardloper aan de Roparun. "Je weet niet wat je overkomt met al die tribunes die helemaal vol zitten en jou toejuichen" vult Mies aan. Jan Dekkers reageert: "Aankomst op de Coolsingel, maar zeker de saamhorigheid in ons team, het elkaar helpen als er iets onverwacht gebeurt. Het maakt steeds diepe indruk op me."

Estafetteloop
Het is een eer om met drie sportieve mannen aan tafel te zitten die zich inzetten voor de Roparun, een estafetteloop van ruim 520 kilometer van Parijs of Hamburg naar Rotterdam. De Roparun, die als motto heeft: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven' is een groots evenement. Dit jaar start team 56 in Hamburg. In 2008 deed team 56, onder de vlag van Runnersclub Lieshout, voor de eerste keer mee. Ondernemer John Pennings uit Aarle-Rixtel had het startgeld gesponsord waardoor deelname mogelijk was. "Verder hadden we als selectiecriteria dat je 12 kilometer per uur moest kunnen hardlopen en we wilden minimaal twee dames in het team", weet Mies zich te herinneren.

110.000 euro
Het eerste jaar bracht meteen een mooi eindbedrag op de teller: 19.000 euro. Door de crisis werd het de jaren daarna wat minder, maar vorig jaar leverden de inspanningen wederom bijna 20.000 euro op. Bij elkaar opgeteld heeft team 56 meer dan 110.000 euro bij elkaar gelopen! Een beroep doen op een ondernemer om het inschrijfgeld te sponsoren hoeft niet meer. Team 56 laat elk jaar het deelnamegeld voor het jaar erop in de pot. "Verder is het voor ons wezenlijk dat we zien wat er met het geld gebeurt. We zijn trots op de bijdrage die we hebben kunnen doen aan de Cirkel in Helmond en de Hospice in Bakel. Wist je trouwens dat het kantoor van de Roparun in een garagebox is?", aldus de heren.

"Iedereen doet wat"
Terwijl in de beginjaren het bestuur activiteiten organiseerde om geld te genereren, zijn nu commissies gevormd. Iedereen doet wat. Denk aan: wafels bakken, een buikdansworkshop, vlooienmarkten, een spinningmarathon, trailruntraining, etc. Niets lijkt Runningteam Laarbeek te veel.

Bootcamp
Nieuw is dat er op vrijdag 12 mei een bootcamp gehouden wordt voor alle Laarbeekse leerlingen van groep 8 of combinatiegroep 7/8. Gerard Brouwers vertelt: "Vorig jaar zijn we daarmee gestart en deden alleen leerlingen uit Beek en Donk mee. Nu kunnen alle Laarbeekse scholen meedoen. Daarnaast geven we uitleg aan de leerlingen wat Runningteam Laarbeek doet, over gezondheid en waarom wij ons inzetten voor anderen. De bootcamp is 's middags van 13.00 tot 15.00 uur. Voor de kinderen uit Aarle-Rixtel is dit bij De Dreef en, voor zover nu bekend, gaan de leerlingen van Mariahout en Lieshout een sportieve uitdaging aan op de trimbaan in Mariahout. Dit alles onder begeleiding van de twee sportscholen en fysiotherapeuten van Kemps/Rijf.

Bevrijdingsvuur
Alsof dat nog niet genoeg is, gaat team 56 het bevrijdingsvuur op 5 mei ophalen in Wageningen, in estafettevorm. Wat zou het geweldig zijn als de estafettelopers in elk dorp muzikaal of anderszins verwelkomd worden. Loop jij over van enthousiaste ideeën hiervoor? Of wil je meer weten over team 56? Kijk op www.runningteamlaarbeek.nl, bel Jan Dekkers: 0492-381673 of 06-43970065. Of mail naar j.dekkers6@telfort.nl. Doneren kan ook, graag zelfs: NL03RABO 0154179949 t.n.v. Runningteam Laarbeek.

Archieffoto van Runningteam Laarbeek in 2009