Afbeelding

Jaarvergadering gilde St. Leonardus

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - De gildebroeders van het Leonardus-gilde hielden op zaterdagmiddag 18 februari hun jaarvergadering. Wegens ziekte konden drie gildebroeders hierbij niet aanwezig zijn. Ondanks de vele agendapunten was de vergadering binnen de geplande tijd afgelopen.

Traditiegetrouw begonnen ze om 13.30 uur met een gebedsdienst in hun Leonarduskapel. Hun gildeheer Franklin De Coninck liet hen in zijn overweging de kracht voelen van geloven via het verhaal van Evangelist Marcus over de blinde Bartimeüs. Om 14.15 uur zaten ze gezamenlijk in de vergaderzaal bij het Huukske en kon de vergadering beginnen. Zowel de secretaris Jan Rovers als de penningmeester André van Nunen kregen een warm applaus voor de keurige verzorging van de verslagen.

Een belangrijk agendapunt was de herverkiezing van de deken/schrijver Jan Rovers. Van de vergadering kreeg hij alle waardering en iedereen was het er mee eens dat het secretariaat voor de komende vier jaar bij Jan in goede handen was.

Het volgende belangrijke punt was de verkiezing van Tonny v.d. Graft als niet-geüniformeerd gildebroeder. Sinds vorig jaar, bij de benoeming van Hans Claes, is het mogelijk om lid van het gilde te worden zonder dat een uniform moet worden aangeschaft. Bij de verkiezing van Tonny v.d. Graft werd gestemd met witte en zwarte bonen. Dit gebruik komt uit de tijd dat de mensen nog niet konden lezen of schrijven. Voor Tonny zaten in het centenzakje alleen maar witte bonen en dat betekende, dat hij door al de leden als gildebroeder werd geaccepteerd. Met een hartelijk applaus werd hij als lid van de vereniging begroet.

Vanaf vorig jaar is het mogelijk gildebroeder te worden zonder de verplichting een uniform te moeten aanschaffen. Als u hiervoor belangstelling hebt, kunt u zich melden bij secretaris Jan Rovers, Margrietstraat 5 te Beek en Donk. Tel. 0492-463005. De mogelijkheid bestaat een jaar lang als proef bij alle activiteiten aanwezig te zijn.

Om 18.00 uur kon de voorzitter deze vruchtbare vergadering afsluiten en gingen ze om 19.00 uur, samen met alle gildezusters, naar de grote zaal voor een goed verzorgde Brabantse koffietafel.

Voor meer informatie verwijzen zij u naar www.gildesintleonardus.nl.