De Patrijs
De Patrijs

Heeft de patrijs het in Laarbeek ook moeilijk?

Algemeen Natuur

Laarbeek - Sinds de jaren zeventig is het aantal patrijzen in Nederland met 95% afgenomen. Vandaar dat deze kwetsbare vogelsoort op de Rode lijst van Nederlandse broedvogels staat. Van oudsher komt de patrijs ook in Laarbeek voor. Om meer inzicht te krijgen in de populatie van de patrijs in Laarbeek vraagt vogelwerkgroep de Ortolaan, van IVN Laarbeek, uw medewerking. Daarom geven zij eerst wat meer informatie over de patrijs.

De patrijs is tegenwoordig vooral een akkervogel. 's Winters leven patrijzen in groepsverband. Aan het einde van de winter vallen de groepen uiteen en vindt de paarvorming plaats. De roep van de patrijshaan is dan vooral te horen in de ochtend en avondschemering. Het nest wordt op de grond gemaakt op een beschutte en goed verscholen plaats. De patrijs legt 10-15 eieren. Na ongeveer 10 weken zijn de kuikens volgroeid. Het voedsel voor de volwassen patrijzen bestaat grotendeels uit zaden, granen, groene plantendelen aangevuld met insecten. De jongen blijven tijdens de eerste winterperiode bij de ouders.

Om te voorkomen dat deze prachtige akkervogel uit het landschap verdwijnt, zijn er maatregelen nodig. Zowel in de zomer als de winter dient er voor meer voedsel gezorgd te worden. Hiervoor is het nodig, dat meer veldjes en akkerranden met granen en kruidenrijke gewassen worden ingezaaid. Meer aanplant van struweel en houtwallen bieden extra broedgelegenheid en bescherming voor de patrijs.

De patrijs is de ambassadeursoort van Laarbeek. Dit betekent dat de gemeente een inspanning doet om de patrijzenpopulatie in stand te houden en te vergroten. De gemeente heeft dit gedaan door de afgelopen vier jaar drie patrijzenveldjes aan te leggen. Een in Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout. Deze veldjes zijn qua biotoop (beschutting, voedsel, overwintering) geschikt voor de patrijs.

De vogelwerkgroep wil graag weten hoeveel patrijzen er ongeveer momenteel in Laarbeek zijn. Daarvoor vragen zij uw aandacht. Daarom het vriendelijke verzoek om alle waarnemingen van patrijzen in 2017 aan hen door te geven. Graag willen ze het tijdstip, de plaats en het aantal waargenomen patrijzen weten. Deze informatie kan per e-mail verstrekt worden aan het speciaal hiervoor ingericht meldpunt. Het e-mailadres hiervan is patrijslaarbeek@gmail.com. Hartelijk dank voor de medewerking.