Archiefbeeld
Archiefbeeld Foto: Marcel van de Kerkhof, Beek en Donk

Woning Lieshout gesloten na hennepvondst

112 Gemeente

Lieshout - Vandaag is de woning in Lieshout gesloten waar op 17 november 2016 in een bijgebouw 455 hennepplanten werden gevonden. De stroom die gebruikt werd voor de hennepkwekerij werd vanuit de meterkast van de woning illegaal afgenomen. Het bijgebouw werd al op 4 januari gesloten.

In december besloot de burgemeester van de gemeente Laarbeek om de woning en het bijgebouw aan de Bosrand 13 in Lieshout voor een periode van drie maanden te sluiten. De burgemeester is hiertoe bevoegd op grond van artikel 13b van de Opiumwet, het zogeheten Damoclesbeleid. De verhuurder van het bijgebouw maakte bezwaar en diende een verzoek om voorlopige voorziening in bij de Rechtbank Oost Brabant. Het doel van de voorlopige voorziening was om te voorkomen dat de woning gesloten zou worden. Het verzoek om voorlopige voorziening is op 31 januari 2017 door de Rechtbank Oost Brabant behandeld en op 14 februari 2017 is uitspraak gedaan.

De rechter is van mening dat het Damoclesbeleid van de gemeente Laarbeek de rechterlijke toets kan doorstaan. In dit geval is het terecht dat ook de woning wordt gesloten. De bijzondere omstandigheden van de verhuurder zijn voldoende meegewogen.

De rechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen omdat:

-     De aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs voldoende basis biedt om tot sluiting over te gaan.
-     Dat de verhuurder niets met de hennepteelt te maken had en een blanco strafblad heeft doen niets af aan de bevoegdheid van de burgemeester om tot sluiting over te gaan.
-     Er sprake was van een ernstig geval gezien de hoeveelheid planten, de professionaliteit van de hennepkwekerij, de mogelijkheid van meerdere oogsten en de onveilige aansluiting vanaf de meterkast vanuit de woning.
-     Verhuurder bewust het risico heeft genomen om een deel van zijn garage te verhuren aan een derde die de huur contant betaalde en die hij toegang heeft verschaft tot de meterkast van de woning.

Naast het verzoek voor een voorlopige voorziening bij de Rechtbank, heeft de verhuurder ook een bezwaar ingediend bij de bezwaarschriftencommissie. Dit bezwaar wordt op 8 maart behandeld bij de bezwarencommissie.