Wim van Eijndhoven (L) en Jacques Lukassen (R). Op de voorgrond de ‘oude’ totempaal, daarachter (in plastic verpakt) de nieuwe balk waaruit de ‘nieuwe’ totempaal  gesneden gaat worden
Wim van Eijndhoven (L) en Jacques Lukassen (R). Op de voorgrond de ‘oude’ totempaal, daarachter (in plastic verpakt) de nieuwe balk waaruit de ‘nieuwe’ totempaal gesneden gaat worden

Totempaal Maple-hof wordt vernieuwd

Algemeen Algemeen

Mariahout – Het Maple-hof in Mariahout kreeg in 1985 haar bijzondere naam. Deze naam is een herinnering aan de ruim 300 bewoners van Mariahout die na de Tweede wereldoorlog naar Canada emigreerden. Op het plein staan Canadese maple bomen en in 1988 werd hier door emigranten een totempaal geplaatst. De totempaal was de laatste jaren sterk aangetast door 'de tand des tijd'.

Herinnering aan oud-Mariahoutenaren
Een kwart van de Mariahoutse bevolking emigreerde na de Tweede Wereldoorlog naar Canada. In 1988 werd tijdens een reünie tussen emigranten en Mariahoutenaren door de Canadezen een totempaal aangeboden. Dit symbool, gemaakt door de 86-jarige Ojibwa indiaan Austin McCue, kreeg als naam: 'Weech ki wan di win', wat 'Vriendschap' betekend. Tevens werd er voor de totempaal sierbestrating gelegd, ruim 300 steentjes in de vorm van de Canadese vlag. De steentjes verwijzen naar de mensen die in de jaren '50 naar Canada vertrokken.

Herstel
De maple bomen, met het blad dat symbool staat in de Canadese vlag, zijn gegroeid tot statige bomen en de sierbestrating is nog steeds te bewonderen, maar de totempaal heeft de afgelopen dertig jaar weer en wind moeten doorstaan. Het prachtige symbool verloor zijn oude glorie en was hoognodig aan een opknapbeurt toe. Bewoner aan het Maple-hof, Wim van Eijndhoven, krijgt dankzij de gemeente Laarbeek, het Canada Reünie comité en Zorg om het Dorp Mariahout, de nobele taak om een kopie uit red cederhout te snijden. Bij het aankomen van het red cederhout, werd de oude totempaal als voorbeeld aan Wim van Eijndhoven overgedragen. Binnenkort zal onder de Canadese maple bomen weer een Canadese totempaal verschijnen die het symbool vormt van de vriendschap tussen Mariahout en haar geëmigreerde bewoners.