Het Oude Raadhuis
Het Oude Raadhuis Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

D'n Tesnuzzik is weer verschenen

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Inmiddels is het eerste nummer van heemtijdschrift D'n Tesnuzzik van de 37e jaargang weer van de persen gerold. Het hoofdartikel handelt over het behoud van het Oude Raadhuis, dat dit jaar 150 jaar bestaat.

In 1972 werd het inmiddels verdwenen nieuwe gemeentehuis van Beek en Donk in gebruik genomen. Al tijdens de bouw van dat nieuwe gemeentehuis was er al een discussie over hetgeen met het Oude Raadhuis aan het Heuvelplein zou moeten gebeuren. Daarover ontstond een politieke strijd die er na vele vergaderingen er toe leidde dat uiteindelijk het Oude Raadhuis behouden bleef. Stichting Het Oude Raadhuis organiseerde er als huurder van het gebouw culturele manifestaties in de vorm van onder andere tentoonstellingen van plaatselijke en regionale kunstenaars en dat doet ze al gedurende 35 jaar.

Zjon van de Laar behandelt twee strafdossiers uit de 18e eeuw van mensen die uit Beek en Donk afkomstig waren. Adriaentje Falx werd verdacht van dieverij, landloperij, roverij en brandstichting. Peter Jansen stond bekend als een ruziezoeker en vechtersbaas, totdat hij zijn meerdere trof. Bij een vechtpartij in de herberg van schepen Peter Bartels werd hij door Dirck Dircx van Stiphout met een houweel geslagen, welke klap hij niet te boven kwam. Dirck werd voor eeuwig verbannen uit Beek en Donk en de Meijerij.

Pas Hamelijnck ging bij Marie-Christine van der Heijden-Thijssens op bezoek voor een interview en zijn broer Seraf Hamelijnck verhaalt over hoe hun vader, hoofdonderwijzer Harrie Hamelijnck, zich stortte op de fruitteelt.

Wilt u een abonnement nemen of iemand een abonnement ten geschenke geven, stuur dan een mail naar info@delangevonder.nl. Een abonnement kost €8,50 per jaar, een postabonnement €14,00 per jaar.