Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)
FOTO'S

Toneelvereniging 'De Vriendenkring' presenteert: 'Het laat de pastoor koud'

Algemeen Evenementen

Lieshout - Voor de 8e en laatste keer onder regie van Wilma van Dijk brengt de toneelvereniging een hilarische klucht op de 'planken' van een uitverkocht Dorpshuis.

Kunst
"Het gaat om het totaalplaatje", zegt Wilma. Daarom wordt de bezoeker al bij het binnenkomen opgewacht door een lid van de vereniging, zodat al op dat moment de voorstelling begint voordat de eerste persoon in de zaal heeft plaatsgenomen. Natuurlijk wil uw redacteur nog niet veel verklappen over het stuk, want om een goede indruk te krijgen moet u het spel zelf gaan zien. Het is de moeite waard te benadrukken, dat al vóór het eigenlijke stuk het publiek in de sfeer wordt gebracht, iets dat 'De Vriendenkring' tot een kunst heeft verheven!

Genoten
Uitzonderlijk is ook, dat als er nog niemand op het toneel staat, er al geklapt wordt voor het geweldige decor, dat zich ontvouwt. Wilma heeft als regisseur een grote invloed gehad op het tot stand komen ervan. "Je moet dat gewoon zelf bedenken", vertelt ze. "Zo'n idee ontstaat op de gekste momenten. Toen ik de begrafenis bijwoonde van mijn oom in de kerk van Beek en Donk ontstond het idee voor dit decor. Ik zag het al helemaal voor me; de gebrandschilderde ramen, de centrale plaats van het kruis en het orgel". Natuurlijk is het spel het belangrijkste. Daarover kan ik kort zijn: erg goed, veel hilarische momenten en een perfecte uitwerking van het thema, dat het de pastoor koud laat, op welke verschillende manieren dat je dat dan ook kunt uitleggen. Op het toneel staan een groot aantal spelers van de toneelgroep, maar natuurlijk ook mensen, die dat nog niet zo lang doen. Het jonge echtpaar Thijs en Ilse zet een indrukwekkend 'moetje' neer. Beide spelers zijn onervaren, maar dat is hen niet aan te zien. Oude rotten, zoals Ineke Spijkers en Gerrit van Kaathoven laten zien wat jarenlange oefening kan opleveren aan indrukwekkend en onbevangen spel. Natuurlijk moet ook Henk Spijkers niet onvermeld blijven, die in een indrukwekkende en van tijd tot tijd 'koude' rol een perfecte persiflage van een oude geestelijke neerzet. En dan hebben we het nog niet over de andere leden die hun beste beentje voorzetten. Voor Cor van den Broek (78) is het de eerste keer dat hij een voorstelling bezoekt. "Ik heb ervan genoten", zo laat hij weten.

Pastoor
Volgend jaar wordt weer een nieuw stuk opgevoerd. "In september beginnen we er meestal mee", vertelt Wilma. "Dan leg ik een stuk of vijf stukken voor aan de leescommissie. Het beste dat daaruit komt, is dan het stuk voor het komende jaar. Dan begint het repeteren, dat resulteert in ongeveer 9 voorstellingen in de maanden maart en april. We hopen weer op zo'n grote opkomst als dit jaar want de meeste voorstellingen zijn nu (zaterdagavond en première) al uitverkocht". Het volgende jaar zal dus onder leiding van de nieuwe regisseur Femke Maas worden ingestudeerd. Wilma heeft er het volste vertrouwen in dat dat met deze fanatieke groep spelers zal lukken. Dat laatste overigens laat de pastoor koud, om maar eens te eindigen met de titel van het stuk van dit jaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding