Afbeelding
Foto: Martin Prick

Bouwgolfen in wijk 'De Beekse Akkers'

Algemeen Evenementen

Beek en Donk - Buurtvereniging 'Beekse Akkers' hield zondag 26 maart in het kader van de 'Gezondheidsrace' van de gemeente Laarbeek en in samenwerking met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst Dienst) de allereerste 'Bouwgolf'.

Obstakel
Bij veel mensen zal bij het horen van het woord 'Bouwgolf' een beeld ontstaan van een aantal huizen dat in een rap tempo 'uit de grond wordt gestampt'. Zo niet in de groene wijk 'Beekse Akkers', waar door de buurtvereniging voor de eerste keer een uniek evenement wordt georganiseerd met deze naam. Voorzitter Michiel Bergman legt uit: "We hadden met een groep deelgenomen aan een wedstrijd boerengolf, waarbij het erom gaat een parkoers af te leggen met een bal in zo weinig mogelijk slagen. Toen is bij ons het idee ontstaan om zoiets te gaan doen in de wijk, waarbij we het nog steeds in ontwikkeling zijnde gebied als thema nemen. Zo kwamen we op een variatie van het boerengolf en we noemen het 'Bouwgolf'. Bij bouwgolf gaat het erom in zo weinig mogelijk slagen een parkoers af te leggen op een (gras)veld, waar bouwattributen de obstakels vormen."

Hole
Leden van Buurtvereniging 'Beekse Akkers' proberen een groepsgevoel te laten ontstaan tussen de bewoners van een wijk. Natuurlijk hetzelfde doel als waar meer verenigingen voor staan. "Het is wel jammer, dat niet iedereen voor een vereniging is te porren, en er toch nog veel individualisten zijn in de wijk", aldus Michiel. "Ook vandaag valt de opkomst een beetje tegen terwijl wij er als bestuur hard voor gewerkt hebben en er veel ruchtbaarheid aan is gegeven". Het valt inderdaad op hoe weinig mensen op het perfect georganiseerde evenement zijn afgekomen, maar ook hier geldt: 'Niet geschoten is altijd mis'. De buurtvereniging heeft volgens Michiel direct medewerking gekregen van de Gezondheidsrace Laarbeek, die later ook nog even wordt vertegenwoordigd door wethouder Briels. Het is erg gezellig en zonovergoten op het Isidorusplein in Beek en Donk, waar meteen ook het startpunt van de eerste 'hole' is.

Groen
De verschillende 'holes' verwachten vooral een goed oriëntatievermogen van de deelnemers. De (voet)bal moet tussen en door twee staande pallets, lichtpijpboogjes of andere obstakels woerden gemanoeuvreerd. Soms vormt een steigerplank een aanloop voor de bal, die wordt gelanceerd en moet landen in een verderop geplaatste speciekuip. Heel creatief worden de aanwezige speeltoestellen gebruikt, zoals op het veldje waar Marja Bergman (10) uitlegt dat de bal in het speelhuisje moet worden geslagen, maar er niet mag uitrollen. Verderop probeert Tim Slaets een bal door een aantal rioolbuizen te slaan. Het lukt hem uiteindelijk wel, maar het valt ook niet mee met de klomp aan de bezemsteel, die tezamen de golfclub vormen. Troost is het geweldige weer en de groene entourage van de wijk.

De uitslag van de wedstrijd is als volgt:
1e prijs Reisje Wenen (zak uien) 'Harde werkers'
2e prijs De pannenset (2 dakpannen) 'Kontakt FM'
3e prijs 1 jaar gratis bellen (fietsbel), Fam. Van de Zanden

Als alles meezit, wordt er ook volgend jaar een 'bouwgolf' georganiseerd. Het bestuur hoopt bij de komende editie op een grotere opkomst dan zondag.