Ondertekening van de samenwerking
Ondertekening van de samenwerking

Samenwerking partijen om laaggeletterdheid tegen te gaan

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Uit onderzoek is gebleken dat in Laarbeek ongeveer 16% van de beroepsbevolking niet volwaardig mee kan in onze maatschappij omdat zij beperkt zijn in taal, lezen of werken op de computer. Dat is een fors aantal en heeft effect op hoe inwoners deelnemen aan het dagelijks leven. Daardoor raken ze buitengesloten. Bovendien beperkt het inwoners – en soms ook hun kinderen - om kansen te zien en te krijgen.

Om dat percentage te verlagen heeft een aantal partijen besloten om te gaan samenwerken om de laaggeletterdheid in Laarbeek tegen te gaan. Die partijen zijn: bibliotheek De Lage Beemden, Vierbinden, ROC Ter AA, Stichting Lezen & Schrijven en de gemeente Laarbeek. Dit is de eerste gemeente in de regio waar deze samenwerking wordt vormgegeven en vastgelegd in een overeenkomst. Deze overeenkomst is vandaag ondertekend. De bedoeling van de samenwerking is, dat inwoners ongeacht hun leeftijd worden geholpen om iets aan de laaggeletterdheid te doen; te beginnen bij de jeugd.

Het gaat om het herkennen van signalen en mensen dan door te verwijzen naar de juiste instantie om daar passende hulp te krijgen. Door het bespreekbaar te maken wordt getracht het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken.