Archieffoto
Archieffoto Foto: Joost Duppen

Een braderie van brouwerijen

Algemeen Evenementen

Aarle-Rixtel - Na de gezellige en drukbezochte winterKLANK en zomerKLANK komt er op 23 april een nieuw 'Klank'-festijn in de klokkengieterij in Aarle-Rixtel. In plaats van kleding, kerstspullen of schoonheidsproducten zijn de kraampjes nu gevuld met... bier!

Paula van der Laar, initiatiefnemer namens Atelier Vonk legt uit: "Aarle-Rixtel is natuurlijk echt een bier-dorp. Met vier brouwerijen in het dorp en de grote buurman om de hoek, leek het ons leuk om een gezellige middag voor liefhebbers van speciaalbier te organiseren. Zeven brouwerijen, waaronder uiteraard de twee die in de klokkengieterij gevestigd zijn, laten vanuit hun eigen kraampje de lekkerste bieren proeven aan het publiek. Wie wil, kan een proefglaasje en muntjes kopen en bij de verschillende brouwers gaan proeven".

"Het is een hele leuke mogelijkheid om de bieren van de verschillende brouwers te leren kennen", zegt Remco Driessen van Brouwerij Laarbeek. "Doordat het formaat van de proefglazen bewust klein is gehouden, kun je makkelijk bij de verschillende brouwers langs gaan en in één middag veel verschillende bieren proeven. Je kunt uiteraard bij je favoriete brouwer beginnen en eindigen, maar er valt op deze zondagmiddag veel te ontdekken, er zijn meer dan 20 verschillende bieren te proeven".

"Klopt helemaal", beaamt Peter Spaan, brouwer van Brouwerij de Gieterij, "zo komt er een enthousiaste pas gestarte brouwer uit Nuenen met heerlijke donkere bieren, maar bijvoorbeeld ook Brouwerij de Natte Gijt uit Weert. Hun frisse, bittere IPA's hebben veel fans door heel Nederland. Er is voor ieder wat wils."

In Nederland wordt steeds meer speciaalbier gebrouwen door kleinschalige brouwerijen. In 1980 waren er 7 brouwerijen in Nederland, nu meer dan 300. Probeer je favoriete biertje dan maar eens te vinden. Daarom zijn bierfestivals zo sterk in opkomst de laatste jaren. Het is een laagdrempelige manier om veel verschillende bieren te proeven en gezellig kennis te maken met speciaalbier en hun brouwers. De stands worden bemand door de brouwers zelf en zij kunnen al je vragen beantwoorden en het verhaal achter hun bier vertellen. Daarnaast is het ook voor de niet-bierdrinkers gewoon een heel gezellige middag. Er is live muziek en er is ook van alles te eten. Deze brouwerijen zijn aanwezig op het festival: Brouwerij Laarbeek, Brouwerij de Gieterij, Hooglander, Brouwerij Lux, Brouwerij de Natte Gijt, Brouwerij Eeuwig Zonde en Brouwerij Nuenhem.

BierKLANK wordt gehouden op zondag 23 april, van 14.00 tot 19 uur in de klokkengieterij in Aarle-Rixtel (Klokkengietersstraat 1). Toegang is gratis voor iedereen, verkoop van bier alleen aan 18+.

!