Afbeelding

Geslaagde Laarbeekoefening EHBO-verenigingen

Algemeen Gezondheid

Laarbeek - Ieder jaar houden de EHBO-verenigingen van Laarbeek (Aarle-Rixtel, Lieshout/Mariahout en Beek en Donk) een gezamenlijke oefening, genaamd de Laarbeekoefening. Dit jaar was Beek en Donk de organiserende vereniging.

De oefening vond plaats in het Commanderij College in Beek en Donk. Bijna 80 EHBO'ers/BHV'ers namen aan deze oefening deel. Zij werden in 12 groepen verdeeld. In de diverse klaslokalen van de school werden door de lotusslachtoffers verschillende letsels uitgebeeld zoals snijwonden en een verbrijzelde vinger in het handenarbeidlokaal, chemische verbranding in het scheikundelokaal, gebroken heup door een val van de trap, letsels door een vechtpartij, drugsgebruik, etc.

De 12 groepen gingen eerst langs alle slachtoffers voor een diagnose, zoals: wat is de aard van het letsel, wat voor EHBO handelingen verricht je en wat is je volgende actie?

Voor de diagnose kregen de slachtoffers telkens 5 minuten, waarna doorgeschoven werd naar het volgende slachtoffer. Bij het laatste slachtoffer aangekomen was de opdracht niet alleen de diagnose, maar ook de behandeling van het slachtoffer. Daarna werden de slachtoffers verzameld in het zogenaamde 'gewondennest'. Dit was een ruimte in de centrale hal waar de kaders de resultaten van de hulpverlening konden beoordelen en de deelnemers van commentaar voorzien.

Om ongeveer 21.30 uur waren alle slachtoffers verzameld en beoordeeld, uitgezonderd het 'slachtoffer' wat ter plekke gereanimeerd moest worden na een hartstilstand. Hierna werd door het kader van Beek en Donk uitleg gegeven over de letsels van alle slachtoffers en wat de behandeling had moeten zijn, en was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook de slachtoffers becommentarieerden de hulpverlening en het contact met de EHBO'ers. Zowel positieve als tekortkomingen werden belicht.

De Laarbeekoefening 2017 was een succesvolle en zeer leerzame oefening, voor de deelnemende EHBO'ers maar ook voor de BHV'ers van de school. De Laarbeekoefening 2018 wordt georganiseerd door EHBO-vereniging Aarle-Rixtel.