De kandidaten tijdens het examen
De kandidaten tijdens het examen

Vier molenaars geslaagd voor het examen

Algemeen Onderwijs

Lieshout - Op molen De Leest in Lieshout hebben op 4 april vier kandidaten hun landelijke examen voor windmolen molenaar gedaan en alle vier zijn ze geslaagd.

Drie molenaars gaan werken op een molen die, zoals de Leest en de Vogelenzang, is aangesloten bij de Peellandse molenstichting: Lambert v.d. Weijst wordt molenaar in Bakel op de Sint Willibrord, Twan van Bommel gaat naar De Volksvriend in Gemert en Toon de Weijer naar De Volksvriend in Liessel. De vierde geslaagde molenaar is Sef Coppers, hij gaat naar de Eendracht maakt Macht in Meterik, in Limburg.

In de afgelopen 2 tot 3 jaar hebben de molenaars het vak geleerd onder leiding van een instructeur, maar ook door het maken van veel uren op een molen. Daarnaast hebben ze een 10-tal instructieavonden gevolgd waar alle delen van de molen zijn behandeld.

Een molenaar moet een tweetal examens afleggen, eerst een provinciaal examen, dat eigenlijk een toelatingsexamen voor het landelijke examen is. Dit examen, maar ook de opleiding wordt verzorgd door het Gilde van Molenaars. Als de molenaar hiervoor slaagt wordt hij toegelaten tot het landelijke examen. Het landelijk examen wordt afgenomen door examinatoren van Vereniging de Hollandsche Molen, waardoor is geborgd dat de organisatie die de opleiding verzorgd niet ook het examen afneemt. Op het examen moeten de molenaars eerst laten zien dat ze de molen kunnen bedienen door de wieken op de wind te zetten, de zeilen voor te leggen en laten zien dat ze de vang (rem) goed kunnen bedienen. Maar als het niet waait, zoals op de 4e april, dan is dat gedeelte snel voorbij. Daarna gaan ze de molen in, waar boven in de kap veel vragen over de daar aanwezige techniek worden gesteld. Als laatste moeten ze algemene vragen beantwoorden over diverse typen molens en wordt het examen afgesloten met het bespreken van een aantal weersituaties. Immers de molenaar van een windmolen moet goed weten wat er met het weer gebeurt.

De molenaars van molen de Leest wensen de nieuwe molenaars veel draaiplezier en veel goede wind toe! Heb je zelf interesse om eens te komen kijken of molenaar worden iets voor jou is? Bel dan naar Jan Tielemans, 06-51815316 om samen in de molen te gaan kijken.