Joke van den Ende-Sosef (in het midden, met onderscheiding)
Joke van den Ende-Sosef (in het midden, met onderscheiding) Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Vrijwilligerspenning voor Joke van den Ende-Sosef

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Joke van den Ende-Sosef is 40 jaar actief als vrijwilligster voor het Oude Raadhuis. Vanaf het allereerste begin in 1977 is ze een onmisbaar lid van de commissie die zorgt voor de exposities, trouwerijen en kunsteducatie in het Oude Raadhuis. Tijdens de opening van het jubileumfeest op zaterdag 29 april ontvangt Joke daarom van het gemeentebestuur de Vrijwilligerspenning Laarbeek.

Net als Joan Briels het woord wil nemen, klinkt het verzoek om een korte pauze. "Ha!" lacht de wethouder van Kunst & Cultuur, "Dat is toevallig. Ik wilde net gaan vertellen hoe kunst zorgt voor ontregeling." Even later legt Joan Briels uit wat hij hiermee bedoelt: "Kunst is om te ontregelen. Om ons anders tegen dingen aan te laten kijken. Kunstenaars hebben we hard nodig. Zeker gedachtekunstenaars. Zij roepen vragen op die ons aan het denken zetten. Over onze aarde en hoe we met elkaar omgaan in deze samenleving bijvoorbeeld."

Nadat in 1971 het nieuwe gemeentehuis aan de Koppelstraat in gebruik werd genomen, onderging het Oude Raadhuis een grondige restauratie die maar liefst vijf jaar duurde. "In 1977 waren het tijden van ontregeling. Het was de tijd van punk, Elvis overleed, Jimmy Carter was president en Ajax was toen nog kampioen", lacht wethouder Briels. "In dat jaar werd een commissie opgericht die moest zorgen voor de cultureel-historische bestemming van het Oude Raadhuis. Joke was één van die mensen die plaatsnam in deze commissie. Een paar jaar later was Beek en Donk ontregeld vanwege de strijd om het behoud van de cultureel-historische bestemming van het Oude Raadhuis. De gemeente wilde het pand verkopen als bistro, maar Joke en de andere leden van de commissie hebben de strijd gelukkig nooit opgegeven."

Joan Briels dankt alle mensen van Stichting 't Oude Raadhuis: "Dankzij het verzet van de commissie om het Oude Raadhuis niet te verkopen als bistro, kan het publiek blijven genieten van dit pareltje." Dan roept hij Joke naar voren. De verrassing is compleet als ook haar familie tussen het publiek verschijnt. "De Stichting is het hart van dit gebouw. En dat hart zit ook in Joke." Na deze woorden en het voorlezen van de oorkonde, overhandigt wethouder Briels de Vrijwilligerspenning Laarbeek aan mevrouw Joke van den Ende-Sosef.