Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Verkeersexamen voor 259 Laarbeekse scholieren

Algemeen Verkeer

Beek en Donk – Het is de tijd van examens. Niet alleen voor middelbare scholen, ook leerlingen van groep 7 of 8 van de tien Laarbeekse basisscholen moeten aan de bak. Of liever gezegd: op de fiets om een verkeersdiploma te bemachtigen. De MooiLaarbeekKrant fietst mee naar het gemeentehuis met groep 7 van 'De Sprankel' uit Lieshout.

Spannend
Een beetje examenstress is zichtbaar als de drieëntwintig leerlingen hun fiets stallen bij het gemeentehuis. Wilma de Jong, leerkracht van groep 7, is duidelijk in haar instructie: "Het is belangrijk dat jullie tot het einde geconcentreerd fietsen. Ook al zie je hier al andere kinderen staan: kijk goed om en steek je hand uit. Over een week of twee krijgen we de uitslag. Succes!"

Hesje aan
Dan is het woord aan Heidi van Veghel, die samen met haar collega Nelly Scheepens, het verkeersexamen regelt namens de gemeente Laarbeek. Heidy vertelt: "Jullie krijgen allemaal een hesje met een nummer dat correspondeert met je naam. Onderweg zijn er controleposten die beoordelen of het goed gaat." De eerste tien kinderen worden in stelling gebracht om te vertrekken. "En als nummer 1 weg is, mag nummer 11 aansluiten", zegt Heidy. Nelly klokt de tijd – om de minuut mag de volgende starten – en wenst de leerlingen veel succes.

Opluchting en enthousiasme
Heidi van Veghel en Nelly Scheepens verzorgen al jarenlang het praktisch verkeersexamen. Normaal gesproken werken ze als administratief medewerkster bij de gemeente Laarbeek. Vandaag mogen ze lekker naar buiten. Heidy vertelt dat ze blij is dat ze via Louis Doomernik acht vrijwilligers kon krijgen op de controleposten. De opa van Tess, Gerard de Groot uit Lieshout, is er één van. Hij vertelt: "Ik sta bij de Kerkstraat en moet erop letten of ze goed omkijken en hun hand uitsteken." Hij heeft de beoordelingsmap al in de hand. Op de vraag wat Heidy en Nelly het leukste vinden van het verkeersexamen, antwoordt Heidy: "Het enthousiasme van de kinderen; dat ze zenuwachtig zijn, terwijl dat eigenlijk niet hoeft." Nelly laat weten: "Het is leuk om die opluchting te zien bij de kinderen als het klaar is."

Goede leermomenten
Het valt Heidy op dat kinderen in de afgelopen jaren slechter zijn gaan fietsen. "Ouders lijken het te druk te hebben om de route te oefenen met hun kind. Of ze gaan in de auto de route doornemen, maar dat is natuurlijk heel wat anders. Verder is het jammer dat de agent in uniform niet meer aanwezig kan zijn bij zo'n belangrijk examen. Dat maakt op kinderen veel meer indruk!" Ondertussen druppelen de leerlingen van De Sprankel langzaam binnen. Niet alles ging vlekkeloos, maar dat zijn waarschijnlijk dé momenten waarvan je het meeste leert. Nu is het wachten op de uitslag; dat zal wel losfietsen.

Afbeelding