Bert Gabriëls
Bert Gabriëls

Bert Gabriëls in Openluchttheater Mariahout

Algemeen

Mariahout – De Belgische cabaretier Bert Gabriëls treedt op vrijdagavond 30 juni om 8 uur op in het Openluchttheater in Mariahout (OLTM). DeMooiLaarbeekKrant had afgelopen week een gezellig telefoongesprek.

On-Hollands theater
"Bel hem deze week een keer", zegt Berts management. "Hij geeft wel aan wanneer hij tijd heeft voor een gesprek." Nadat DeMooiLaarbeekKrant zijn voicemail heeft ingesproken belt Bert onmiddellijk terug. Met een heerlijk Vlaams accent staat hij de krant vriendelijk te woord. "Ik ben vaker in het OLTM geweest, bijvoorbeeld tijdens de Comedy Night in 2014.", weet Bert. "Het OLTM heeft iets on-Hollands, ik waan me eerder in de Ardennen." Bert heeft goede herinneringen aan Mariahout. "De sfeer is er altijd goed, prachtige natuur en ondanks een vijver kan ik het publiek goed bereiken.", zegt hij. "Je speelt in de stralenkrans, het aureool van Maria. Tof, de rust over het theater, zodra de avond valt. De akoestiek is dan heel prettig." Lovende woorden van de Belg die in Nederland het bekendst is geworden met zijn fragmenten in 'De Wereld Draait Door'. Op de Vlaamse televisie was hij regelmatig te bewonderen in het absurdistische programma 'Zonde van de zendtijd'.

Belgische oplossingen voor 'problemen'
Bert Gabriëls is van vele markten thuis. Oorspronkelijk studeerde hij rechten en antropologie. Hij is actief bij Amnesty International en in het Vlaamse vluchtelingenwerk. Bert staat heel positief in het leven. "Ik ben jurist en juristen staan heel positief in het leven", vertelt Bert, "Ik zie creatieve oplossingen waar anderen problemen zien." In zijn show 'Van Mij Mag Het' neemt hij het wetboek nog eens ter hand en dan blijkt: alles mag! Met DeMooiLaarbeekKrant haalt Bert nog even herinneringen op aan de Comedy Night. Een aantal collega's maakte toen harde grappen ten koste van publiek en theater. "Ge hoeft niet bang te zijn dat ik iemand uit het publiek er doorheen haal", lacht hij, "Bij mij mag je alles zeggen en roepen." Bert is blij met de ontwikkeling van de Vlaamse humor. Via de Vlaamse televisie waait veel naar de Nederlandse televisie over. Denk maar aan 'De Slimste Mens'. "Vroeger hadden wij Belgen alleen maar de politiek waar we hard om konden lachen", besluit Bert zijn verhaal. "Ach, da's eigenlijk nog steeds om te lachen." Waarna we samen tot de conclusie komen dat het in Nederland hetzelfde is. Gelukkig, dat je kúnt lachen om je regering. Wil je lachen om Bert? Op 30 juni is hij in Mariahout te bewonderen.