Afbeelding

Proeven van techniek

Algemeen Onderwijs

Aarle-Rixtel - De week na Pinksteren was bij Basisschool de Heindert in Aarle-Rixtel Techniekweek. Gedurende deze week maakten de leerlingen kennis met allerlei aspecten van techniek, veelal door middel van verschillende proefjes. Zo werden er proefjes gedaan met statische energie en het samenvoegen van verschillende stoffen om een reactie te krijgen. Het enthousiasme voor techniek van de leerlingen groeide zichtbaar.

Middenin de Techniekweek verscheen er een hele bijzondere wagen op de parkeerplaats van de Heindert: de Technobiel. Deze mobiele experimenteerruimte is gratis te reserveren en is speciaal ontwikkeld voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. De Technobiel is indrukwekkend groot en telt maar liefst twee etages waarin deze leerlingen experimenten kunnen doen en verschillende soorten techniek ervaren. Een heel populair onderdeel was de 3D printer waar uiteindelijk een robotje uit kwam.

De Heindert had ook de kinderen van de bovenbouw van basisscholen de Driehoek en de Brukelum uitgenodigd en zodoende hebben de leerlingen van de drie Aarle-Rixtelse basisscholen kennis kunnen maken met techniek in meerdere vormen. De Technobiel is in het leven geroepen door OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf en is bedoeld om leerlingen die voor de keuze van hun vervolgonderwijs staan, in aanraking te laten komen met techniek. De reactie van zowel leerlingen als leerkrachten was zeer positief en de ervaring met de Technobiel was voor herhaling vatbaar.