Afbeelding

'Heuvelplein Beek en Donk krijgt complete metamorfose'

Algemeen Gemeente

Beek en Donk – Ondernemers en betrokkenen van het Heuvelplein zijn druk met elkaar in gesprek om de toekomst van het Heuvelplein uit te stippelen. Bijna 3 maanden geleden werd bekend dat project 'De Nieuwe Winkelstraat' met dit plein aan de slag gaat. Er zijn nu een paar bijeenkomsten geweest en de uitslag is veelbelovend.

In de lift Het zal inwoners zeker al opgevallen zijn dat het Heuvelplein in de lift zit. Er staat nauwelijks een pand leeg. Zo verrijkte het plein zich het afgelopen jaar met De Snuffelmarkt, Cafetaria De Smickel en een nieuwe bakker (Van de Mortel). Nog dit jaar opent op de oude locatie van Bloemsierkunst FONS een horecagelegenheid: Restaurant PUUR. Het plein kenmerkt zich door de authentieke uitstraling, volgens ondernemers heel goed geschikt als 'belevingsplein'.

Metamorfose Over de plannen van het Heuvelplein worden (nog) nauwelijks uitspraken gedaan. Secretaris winkeliersvereniging BEEKVLIED, Mieke van den Bergh, vertelt: "We hebben nu een aantal bijeenkomsten gehad en besloten om dit eerst voor ons te houden en concreet te maken, voordat er allemaal wilde verhalen de ronde gaan. We gaan met werkgroepen aan de slag om de ideeën verder te ontplooien en daadwerkelijk actie te ondernemen. Er komt niet alleen een plan te liggen van wat we met het plein willen, we gaan dit daadwerkelijk realiseren." Wethouder Tonny Meulensteen is enthousiast. "Het is niet voor niets dat De Nieuwe Winkelstraat in Laarbeek is binnengehaald en dat het Heuvelplein als winnaar eruit is gekomen. Wij gaan als gemeente de volledige medewerking verlenen aan de ondernemers."

Invulling, identiteit en acties De betrokkenen, waaronder ondernemers, Rabobank, gemeente Laarbeek, centramanagement en De Nieuwe Winkelstraat richten zich op drie vlakken: de invulling van het plein, de identiteit en de acties (bijvoorbeeld aankleding van het plein, evenementen, kortingsacties, etc.) die er ondernomen moeten worden. "Dit kan zomaar betekenen dat er een andere verkeersstroom komt, dat het gebied afgebakend wordt tot een compact centrum en dat winkels gaan verhuizen. Zo rigoureus en ambitieus zijn de plannen", vertelt Mieke. "Ook zijn we druk bezig met het kijken naar de identiteit van het plein. De afgelopen jaren hebben we moeten constateren dat er weinig draagkracht is onder de ondernemers op het plein. Bij Winkeliersvereniging BEEKVLIED zijn lang niet alle ondernemers aangesloten. We gaan nu proberen om dat draagvlak wel te creëren. Zo gaan we onder andere nadenken over de naam, maar veranderen we ook in een ondernemersvereniging, zodat de club voor meer ondernemers toegankelijk is. Met de plannen die er liggen, hopen we meer betrokkenen van het Heuvelplein op de been te krijgen. De groep ondernemers nu bij De Nieuwe Winkelstraat laat het hier niet van afhangen: zij zetten hun plannen gewoon door, met medewerking van alle instanties en hebben er heel veel zin in."

Nieuwe bijeenkomstNog voor de zomer is het plan van aanpak klaar. Op woensdag 5 juli komt de groep samen om het te bespreken en concreet te maken, zodat dit na de zomervakantie in de praktijk in gang gezet kan worden. "We hopen dat er op 5 juli nog meer ondernemers van het plein gaan aansluiten. Zij ontvangen hier binnenkort nog een definitieve uitnodiging van."

Aanmelden
Ben je op een of andere manier betrokken bij het Heuvelplein en wil je erbij zijn op woensdagavond 5 juli of meer informatie? Stuur dan even een mail naar nikki@mooilaarbeek.nl (graag voor 1 juli).