Camiel Beeren presenteert 'Stella Vie' aan het publiek
Camiel Beeren presenteert 'Stella Vie' aan het publiek Foto: Bart van Overbeeke

Aarlenaar presenteert meest efficiënte gezinsauto ooit gebouwd

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel/Eindhoven - Op de TU Eindhoven is vorige week de nieuwe gezinsauto op zonne-energie van Solar Team Eindhoven gepresenteerd. Camiel Beeren (24) uit Aarle-Rixtel is onderdeel van dit team en had de eer om een deel van de presentatie op zich te nemen.

Stella Vie – een verwijzing naar het dagelijkse gezinsleven – is de auto van de toekomst volgens de studenten en biedt plaats voor maar liefst 5 personen. Met de zon als gratis brandstof bereikt de auto een maximumsnelheid van 130 km/u en met een range van 1000 km op een zonnige dag in Nederland kun je met deze auto zorgeloos en vrijwel onbeperkt op pad. De auto weegt nog geen 400 kg en de aerodynamische vorm en ontzettend efficiënte motoren (98%) maken deze auto de meest energiezuinige gezinsauto ooit gebouwd. De auto verbruikt met een snelheid van 90 km/h evenveel als een simpele haardroger.

Eind juli zal de auto gekeurd worden door de RDW en in augustus vertrekt het team naar Australië om in oktober de wereldtitel te verdedigen tijdens de World Solar Challenge. Het team wordt, zowel tijdens zijn voorbereidingen als straks in Australië, gevolgd door National Geographic, dat een documentaire over de Eindhovense studenten maakt. De VPRO maakt daarnaast een serie over de drie Nederlandse solarteams in Australië, met mogelijk ook dagelijkse updates vanaf de World Solar Challenge.