Vendelier Peter van der Burgt
Vendelier Peter van der Burgt

Sint Servatius Gilde zoekt vertier bij de Gelderse federatie

Algemeen Algemeen

Lieshout - Met 30 personen vertrok het Sint Servatius Gilde uit Lieshout zondagmorgen om 8.00 uur naar Oud-Dijk (Didam) om deel te nemen aan het Gelderse landjuweel. Het Sint Servatius Gilde was het enige Gilde van Kring Peelland dat aan dit festijn mee deed.

Dat het er heel anders aan toe gaat dan bij de Noord-Brabantse federatie van schutters Gilde kwamen de Gildebroeders al snel achter. Zo werd er met 8 groepen tegelijk gevendeld, en de bielenmannen (bijlenmannen) moesten een boomstam van 22 tot 25 cm doorsnede zo snel mogelijk door hakken. De winnaar had het in 45 seconden geklaard, maar hij was niet echt tevreden, hij had betere tijden op het scorebord gehad.

Bij het vendelen voor de jeugd werd Bas van Pelt 2e, jammer dat er maar een prijs beschikbaar was. De optocht was prachtig, met 48 gilden en droog weer was het een mooi schouwspel voor het publiek, de Lieshoutse Gildebroeders keken er anders tegen aan, zij vonden de optocht aan de lange kant. De schutters kwamen ook goed aan hun trekken, er werd geschoten op 4 onderdelen. Jos Kuijpers wist in de voorronde een maximale score van 16 punten te behalen. Bij het afkampen eindigde Jos op een derde plaats. Toch een mooie prestatie van de Lieshoutse schutter.

Later op de middag gingen een aantal personen de feesttent binnen waar de stemming goed in zat. Koning Peter van der Burgt stond op een wankele tafel te vendelen op het liedje Brabant van Guus Meeuwis, dat zegt voldoende over de sfeer die er heerste. Het was een geweldige dag met hier en daar een kanttekening.