Marscha Verstappen (r) met haar pitch voor de jury
Marscha Verstappen (r) met haar pitch voor de jury Foto: Joost Duppen

Bruisende eerste editie van Dragon's Den

Algemeen Algemeen

Lieshout – In de grote zaal van het Dorpshuis in Lieshout vond vorige week de eerste editie plaats van de Laarbeekse Dragon's Den; een initiatief van Laarbeek Energiek, waarbij door een onafhankelijke jury een bedrag van in totaal €150.000,- toegekend mocht worden aan de beste ideeën die bijdragen aan een duurzamer Laarbeek.

Drukbezocht
Liefst 200 belangstellenden vonden de weg naar het Dorpshuis en de grote zaal bruiste van de creatieve ideeën (en energie). Van de in totaal 54 ingezonden ideeën waren 10 bedenkers uitgekozen om hun idee via een zogenaamde 'pitch' te verkopen aan de jury. Inwoners uit Laarbeek maar ook organisaties buiten Laarbeek hielden een gepassioneerd betoog. De presentatie van de avond lag in handen van Ted Hegeman. Wethouder Joan Briels opende samen met Hegeman de avond: "We zouden wel gek zijn als we geen gebruik zouden maken van de goede ideeën die in onze gemeenschap leven. Duurzaamheid is niet alleen een taak van de overheid maar van ons allemaal."

Dragon's Den
Dragon's Den is van origine een televisieprogramma afkomstig uit Japan, waarin mensen hun idee of product presenteren aan een jury om op die manier investeerders te vinden. Dit concept werd afgelopen week voor het eerst in Laarbeek gepresenteerd, nadat het voorstel eerder door de gemeenteraad werd goedgekeurd. De gemeente Laarbeek stelde een bedrag ter beschikking van €150.000,- en een onafhankelijke jury (de dragons) mocht dit bedrag verdelen. Briels: "Het is voor ons als college vanavond een oefening van 'op onze handen zitten'. Het vraagt ook om vertrouwen van de raad en dat vertrouwen heeft de raad gegeven. Dat is een applaus waard."

De tien pitchers
Zoals gezegd, werden tien ideeën uitgekozen nadat alle binnengekomen ideeën in een voorselectie werden gewogen op sociaal of natuur/milieugebied dan wel in hoeverre zij de lokale economie zouden kunnen steunen. VOF Berkvens uit Mariahout vroeg steun voor de ontwikkeling van de eigen pathélijn, Autobedrijf SARO uit Beek en Donk hield een 'puur' betoog over de invoering van een elektrische deelauto (of deelauto's) in Laarbeek, Stichting VIER presenteerde plannen voor een duurzaamheidsdashboard voor bedrijven, Kemme communicatie en RoofUpdate wil groene daken in combinatie met zonnepanelen introduceren in de vorm van een coöperatie in Laarbeek, de heer Hendriks wil starten met refurbished zonnepanelen (in Duitsland opkopen en in Nederland wegzetten), Snoeperij Jantje presenteerde het plan om een was- en strijkservice op te zetten voor kwetsbare jongeren ('Was- en strijkservice Jaantje'), Stichting Platform Duurzaam Laarbeek wil de Lieshoutse molen actief energie gaan laten opwekken, EMU Instruments wil een meetunit ontwikkelen dat het binnenklimaat van gebouwen onderzoekt, Studio Klus wil 'tips en tricks' in openbare ruimten inzetten om bewustwording van duurzaamheid op gang te brengen en focust zich daarbij op scholieren en GGD Brabant Zuidoost presenteerde in samenwerking met onsburo haar plannen voor een zogenaamde Love Food Company om voedselverspilling tegen te gaan. Ondanks de warmte bleef het publiek aandachtig en geboeid volgen wat zich afspeelde tussen pitchers en dragons.

Publieksprijs
Na afloop van de pitches – die elk maximaal vijf minuten mochten duren – en het daaropvolgende vragenrondje van de jury van vijf minuten, ging de jury in beraad en betrad Maarten Steinbuch het podium. Steinbuch is verbonden aan de TU Eindhoven als hoogleraar Robotica en hield een levendige presentatie over duurzame innovaties, waarbij hij het publiek actief uitnodigde mee te denken over onder andere smart mobility in de nabije toekomst. Na afloop van deze presentatie was het tijd voor het publiek om per smartphone te stemmen voor de publieksprijs. Marscha Verstappen van Snoeperij Jantje mocht deze prijs van €2.500,- onder luid applaus in ontvangst nemen. Haar idee om met 'Was- en strijkservice Jaantje' kwetsbare jongvolwassenen te begeleiden naar een zinvolle dagbesteding kreeg veruit de meeste stemmen.

'Honorering van het idee'
Wanneer de pitchers worden uitgenodigd op het podium en de toeschouwers op het puntje van hun stoel zitten, is het tijd voor het uiteindelijke jury-oordeel! Juryvoorzitter Huub Gijsbers benadrukt dat het gaat om de honorering van het idee: "Er is serieus door ons als jury afgewogen welke pitches te steunen met geld en waar we op andere wijze moeten of kunnen bijdragen. Het juryrapport is tevens het besluit van het college, zodat wat er staat niet meer teruggedraaid kan worden!"

Jury deelt een bedrag van €81.990,- uit!
VOF Berkvens krijgt €7.500,- om haar businessplan verder te ontwikkelen, Toine van Schijndel van Autobedrijf SARO wordt geroemd om zijn 'puur natuur pitch'. Van Schijndel vroeg geen financiële bijdrage en het advies van de jury aan de gemeente is dan ook om zo spoedig mogelijk klant te worden. Onder de voorwaarde dat minimaal 20 bedrijven deel moeten nemen, stelt de jury een bedrag van €4.850,- beschikbaar voor het idee van Stichting VIER alsmede de ondersteuning door een aantal dragons. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkelfase goed doorlopen wordt, krijgen Kemme communicatie en RoofUpdate een prijs van €10.000,- toegekend omdat 'de coöperatieve gedachte ontzettend wordt gewaardeerd'. Ook hier zijn de dragons beschikbaar voor verdere ondersteuning. Het idee van de refurbished zonnepanelen oogst veel lof van de jury, ook omdat de vertaalslag van Duitsland naar Laarbeek wordt gemaakt; €10.000,- wordt toegekend aan dit idee. De pitch van Marscha Verstappen kon behalve op veel sympathie rekenen op de hoogste financiële bijdrage van de jury. Met name het sociale aspect werd enorm gewaardeerd; een bedrag van €25.000,-, het advies van de dragons om naar partijen te zoeken die mee willen helpen bij het opzetten van de was- en strijkservice en een daverend applaus volgen!

Voor het idee van de Lieshoutse molen acht de jury een vorm van crowdfunding geschikt en om dit te bewerkstelligen, kent zij een bedrag van €5.000,- toe. Het idee van EMU wordt door de jury 'moeilijk te doorgronden maar wel interessant' genoemd. De jury is van mening dat dit idee niet direct met geld moet worden gesteund maar stelt voor dat de gemeente dit project als pilot gaat draaien. De tips en trics van studio Klus verdienen een bedrag van €9.640,- volgens de jury, welke stelt dat het wel in het belang van Laarbeek is dat dit project voor langere tijd zichtbaar zal zijn. Gijsbers eindigt het jurycommentaar met de beoordeling van de laatste pitch; het idee van GGD Zuidoost-Brabant wordt als sympathiek doch ook complex beschouwd en moet zeker nog verder worden uitgewerkt. Een prijs van €5.000,- en de toezegging dat drie dragons hierin willen ondersteunen wordt toebedeeld.

Na een staande ovatie voor dragons en pitchers ondertekenen burgemeester en gemeentesecretaris de overeenkomst en daarmee is de eerste Dragon's Den Laarbeek een feit.