Colet Claessens (m) met haar gouden plak, omringd door Jeanne Janssens (l) en Door Bijnen (r)
Colet Claessens (m) met haar gouden plak, omringd door Jeanne Janssens (l) en Door Bijnen (r)

Colet Claessens Nederlands Kampioen rolschaatsen

Sportnieuws Sport

Lieshout - Colet Claessens uit Lieshout heeft zaterdag 24 juni door het behalen van het Nederlands kampioenschap een kroon op haar werk gezet. In een strijd met de 7 beste rijdsters van Nederland in de klasse senioren bij het figuurrijden toonde Colet zich de beste van Nederland.

Haar carrière begon ze als klein meisje na het zien van een rollershow van de Oude Molen in Gemert. Niet lang daarna is ze begonnen met rolschaatsen en al snel kwam ze terecht in de groep van Jeanne Janssens. Die heeft haar vrijwel vanaf het begin alles geleerd wat nodig was om zó ver te komen.

Toen Jeanne Janssens in 2004 naar Mierlo vertrok en daar verder ging als trainster van RV Olympia, was Colet de eerste die haar achterna ging. Om de afstand tussen Lieshout en Mierlo te overbruggen was er hulp nodig. Die werd gevonden in de persoon van Door Bijnen. Jaren achtereen reisde Door enkele keren per week samen met Colet vanuit Lieshout naar Mierlo om te gaan trainen.

Na enkele succesvolle jaren, kwamen er tegenslagen. Eerst het overlijden van trainer Tonny Bressers, met wie Colet altijd een fijne band had. Niet lang daarna stierf totaal onverwacht Freek Bergman, die Colet als mental coach begeleidde. Samen hadden ze een aantal doelen opgesteld: Nederlands kampioen worden in alle klassen, eindigen in de top 10 van Europa en eindigen in de top 20 van de wereld. Met het halen van het Nederlands kampioenschap senioren heeft Colet al haar doelstellingen in de rolschaatssport bereikt.

Nog altijd traint Colet bij Jeanne Janssens, aan wie ze dit allemaal te danken heeft. En nog altijd is Door Bijnen er bij. Of het nou in Nederland of in het buitenland is, bijna alle wedstrijden zul je ze als 3-tal zien.

De afgelopen wedstrijd in Mierlo was geen topwedstrijd. Wat nerveus begon Colet aan de wedstrijd, maar voldoende om meteen de leiding te nemen in het klassement. Na tweede figuur was de voorsprong er nog steeds, maar de spanning bleef. Door een ongelukkig derde figuur van de nummer 2 in het klassement op dat moment, Birgit van Berlo, liep Colet behoorlijk uit op de rest en die voorsprong zou ze niet meer uit handen geven. En als alle juryleden je op de eerste plaats hebben staan, kan dat maar 1 ding betekenen: je bent Nederlands Kampioen.