Afbeelding

Nieuwe wateronthardingsinstallatie in Lieshout

Algemeen Gemeente

Redacteur: Daan Daniëls

Lieshout - Wie de afgelopen jaren regelmatig over de Sonseweg van Lieshout naar Son en Breugel reed, zag halverwege de weg aan de linkse kant een enorm gebouw verrijzen. Brabant Water bouwde daar een nieuwe wateronthardingsinstallatie. Hoewel deze alweer een tijdje in bedrijf is, werd de installatie dinsdag officieel geopend.

Waarom moet water onthard worden? Directeur Guïljo van Nuland van Brabant Water legt het uit. "Van nature is grondwater hard. Met deze installatie kunnen we het water zachter maken en dat heeft veel voordelen. Het water bevat dan minder kalk. Hierdoor hoef je minder wasmiddel te gebruiken, minder ontkalkingsmiddelen. De levensduur van producten gaat hierdoor ook omhoog. Al met al is het veel duurzamer. Huishoudens gaan het ook in de portemonnee merken." Volgens Van Nuland moet het op jaarbasis zeker 25 euro per huishouden schelen.

Enkele feiten op een rij: Kosten nieuwe wateronthardingsinstallatie: 14,2 miljoen euro. Brabant Water pompt in Lieshout jaarlijks 4 miljard liter water naar boven. Dit gebeurt met 22 pompen op een terrein van zo'n 50 hectare. De putten gaan tot een diepte van 230 meter. 80 procent van het water dat wordt opgepompt is regenwater dat ouder is dan 1000 jaar en 50 procent is ouder dan 10.000 jaar. Ongeveer 60.000 inwoners uit Boxmeer, Sint Anthonis, Gemert-Bakel,Nuenen-Gerwen-Nederwetten, Cuijk en natuurlijk Laarbeek krijgen geheel of gedeeltelijk hun drinkwater uit Lieshout.

Hoewel de kosten aanzienlijk zijn, zullen gebruikers dit niet gaan merken door het betalen van hogere tarieven. Van Nuland verklapte tijdens de opening dat de tarieven van Brabant Water in 2018 zelfs omlaag gaan. Samen met burgemeester Frank van der Meijden verrichtte Van Nuland de opening. De Laarbeekse burgemeester bracht een jaar geleden zijn eerste werkbezoek als kersvers burgervader aan de nieuwe installatie van Brabant Water aan de Sluisweg in Lieshout. "Veel waterstromen komen hier samen. Ik ben blij met het partnership dat we hebben met Brabant Water. Het is belangrijk elkaar op te zoeken en met elkaar in gesprek te blijven."