Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Wietplantage ontmanteld in Lieshout

112 Algemeen

Lieshout - Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft in overleg met de gemeente Laarbeek vandaag een integrale controle uitgevoerd op twee locaties aan de Dorpsstraat in Lieshout. Bij de controle zijn veel verschillende overtredingen gesignaleerd. Meest in het oog springend, is de vondst van een hennepkwekerij met 674 planten. 

Die hennepkwekerij bevond zich in de bovenwoning van een horecazaak aan Dorpsstraat in Lieshout. Ook is er op dit adres fraude geconstateerd met stroom en gas. De hennep wordt nu geruimd.

 

Bij de horecazaak zelf zijn ook diverse overtredingen gesignaleerd:

Enexis constateerde fraude met de meter (deze is inmiddels vervangen op kosten van de eigenaar, de oude meter is weggehaald voor verder onderzoek), de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) constateerde overtredingen op het gebied van de arbeidstijdenwet en het wettelijk minimumloon, de gemeente constateerde overtredingen op het gebied van de Basisregistratie Personen (BRP) en vergunningen (geen drank- en horecavergunning) , de NVWA constateerde overtredingen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid en Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost constateerde overtredingen op het gebied van brandveiligheid. Senzer constateerde bijstandsfraude, de Belastingdienst constateerde dat de boekhouding niet klopte. Ook is er shisha tabak gevonden waarover geen accijns is betaald. Deze is in beslag genomen. Tot slot heeft de ODZOB heeft verschillende milieuovertredingen vastgesteld.  

 

Handhaving

Het naleven van wet- en regelgeving is een serieuze zaak. Wanneer  een vermoeden bestaat dat een eigenaar zich niet aan de regels houdt, neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om daarop te controleren. Dit in het belang van de omgeving, maar ook in het belang van diegenen die er verblijven. Het handhavingsbeleid dat daarvoor is vastgesteld wordt onder andere uitgevoerd is samenwerking met meerdere partijen. De aanpak van criminaliteit en ondermijning is een continu proces. We blijven deze strijd voeren en ingrijpen als er iets niet in de haak is. Ook de maatschappij heeft een signalerende rol. Mensen moeten zich bewust zijn van wat er zich in hun omgeving afspeelt en het melden bij de politie als ze het gevoel hebben dat er iets niet klopt”, aldus burgemeester Van der Meijden van de gemeente Laarbeek. “Door alerte burgers wordt de pakkans aanzienlijk vergroot. ” 

 

Samen misstanden aanpakken met handhaving en zorg

Bij de gecombineerde actie waren naast de gemeente Laarbeek ook de politie, vreemdelingenpolitie (AVIM), de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB), de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, de belastingdienst, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), uitvoeringsorganisatie Senzer en netbeheerder Enexis  betrokken.

 

PIT

Het PIT voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving BRP (Basisregistratie Personen), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtreding van wet- en regelgeving. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

 

Informatie en tips

Inwoners kunnen overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492-587309 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

 

Afbeelding