2 juni 1988: Bewoners van het Maple-hof plaatsen samen met de emigranten de totempaal. Bart Donkers, Jan Leenders, Wim van Eijndhoven en Vincent van Dijk (Bewoners Maple-hof) en Sjaak Donkers en Willem Brouwers (emigranten uit Canada)
2 juni 1988: Bewoners van het Maple-hof plaatsen samen met de emigranten de totempaal. Bart Donkers, Jan Leenders, Wim van Eijndhoven en Vincent van Dijk (Bewoners Maple-hof) en Sjaak Donkers en Willem Brouwers (emigranten uit Canada)

Vernieuwde Mariahoutse totempaal zondag onthuld

Algemeen Evenementen

Mariahout – Komende zondag om elf uur zal aan het Maple-hof in Mariahout de vernieuwde totempaal teruggeplaatst worden. Alle belangstellenden zijn welkom om dit symbool van vriendschap tussen Mariahout en haar vertrokken dorpsgenoten op zijn vertrouwde plekje te bewonderen.

Weech ki wan di win (vriendschap)
Een klein bordje markeert al tijden de plek waar jarenlang een echte trotse totempaal stond. De paal die in 1988 als cadeau door emigranten uit Canada werd meegebracht was helemaal vergaan en niet meer te repareren. Een oude Canadese indiaan, Austin McCue, kreeg dertig jaar geleden de opdracht om voor Mariahout een teken van vriendschap te maken. Hij gaf zijn totempaal niet voor niets de naam 'Weech ki wan di win' mee, want dit betekent vriendschap in de taal van Austin McCue. Vriendschap is er zeker. Een kwart van de Mariahoutse bevolking vertrok na de tweede wereldoorlog onder andere naar Canada om daar een beter bestaan op te bouwen. Banden van vriendschap zijn altijd gebleven en tijdens de eerste Canada-reünie in 1988 was de totempaal, die vriendschap symboliseert, een uniek en passend cadeau.

Nieuwe totempaal
De totempaal, het teken van vriendschap, stond jarenlang op het plein dat met haar naam, plaquette, bestrating in de vorm van de Canadese vlag en maple-bomen herinnert aan de dorpsgenoten die aan de andere kant van de oceaan nieuwe uitdagingen aangingen, omdat Mariahout voor deze generatie agrariërs te klein werd. De totempaal bleek niet bestand tegen het Nederlandse weer. Door samenwerking van verschillende instanties, Gemeente Laarbeek, Canada Reünie Comités en Zorg om het Dorp, werden plannen uitgevoerd die leidden tot een kopie van de oude paal, gemaakt door Wim van Eijndhoven uit Canadees red-cederhout. Bijzonder is dat Wim zelf aan het Maple-hof woont.

Samen vriendschap vieren
Aanstaande zondag 16 juli om elf uur bent u van harte uitgenodigd om bij de onthulling van de vernieuwde totempaal aanwezig te zijn. De totempaal zal op zijn vertrouwde plek terugkomen en hopelijk nog lang het symbool vormen van vriendschap tussen Mariahout en haar oud inwoners. 'Weech ki wan di win' gaat over alle grenzen en generaties.