Burgemeester Frank van der Meijden
Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Joost Duppen

Burgemeester blikt terug op 1e jaar: "Ik beschouw het als een eer om hier te mogen zijn"

Algemeen Gemeente

Laarbeek – Op 27 juni 2016 werd Frank van der Meijden (Bergeijk) beëdigd als burgemeester van Laarbeek. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en blikken we samen met hem terug op zijn eerste jaar als burgemeester. "Het waren twee fantastische dagen en gezelligheid kent geen tijd", aldus Van der Meijden. Met deze uitspraak illustreert hij hoe snel het jaar is omgevlogen en hoe hij - samen met zijn vrouw Lizeth - de warme ontvangst in het Laarbeekse als hoogtepunt van dit jaar beschouwt. Evenzo vindt hij het 'niks meer dan logisch' in dit vraaggesprek getutoyeerd te worden.

Frank, wat waren je verwachtingen van het burgemeesterschap en in hoeverre kun je na een jaar zeggen of deze verwachtingen ook matchen met de werkelijkheid?
"Je hoopt vooraf dat je welkom bent in de gemeenschap en dat je de kans krijgt goed te landen. Nou, ik kan je vertellen dat is buitengewoon gelukt. Mijn vrouw en ik zijn ontzettend warm ontvangen en ervaren dit als groot voorrecht. Het is een stevige klus die ik hier ben aangegaan, dat wist ik ook tevoren. Maar terugkijkend op afgelopen jaar kan ik niet anders dan concluderen dat we samen veel hebben aangepakt. De eerste stappen die gezet zijn voelen goed en er is veel in ontwikkeling. Mensen worden in hun kracht gezet."

Sinds 13 mei van dit jaar ben je officieel inwoner van Laarbeek. Word je al herkend op straat?
"Ik word permanent herkend op straat en veel en vaak aangesproken. Dat vind ik fijn. Ik ga graag de dialoog aan met mensen en ben oprecht geïnteresseerd in wat er speelt in onze gemeenschap."

En heb je al iets 'typisch Laarbeeks' kunnen ontdekken in de korte tijd dat je hier woont?
"Ja, dat heb ik zeker! Als er in Laarbeek een idee voor een activiteit leeft en je zet een groep mensen bij elkaar, dan ontstaat er hier altijd iets spontaans. De grondhouding van inwoners van Laarbeek is bijzonder positief en ik kan je vertellen dat is echt typisch Laarbeeks. Dat heb ik in de vorige gemeente waar ik werkzaam was namelijk niet zo sterk gezien. Denk aan de viering van 4 en 5 mei; prachtig! En nu ook weer; op 8 oktober aanstaande vieren we dat Laarbeek 20 jaar bestaat. Je wil niet weten met hoeveel enthousiasme en spontaniteit gewerkt wordt achter de schermen aan een prachtige invulling van die dag."

Afgelopen jaar heb je samen met je vrouw kennisgemaakt en veel bezoekjes afgelegd in de vier kernen van Laarbeek. Heb je het idee dat het je gelukt is inwoners te ontmoeten in alle disciplines?
"Daarop zeg ik volmondig 'ja'! Via de Dorpsraden is een gedegen kennismaking per kern opgezet en op die manier zijn vele mooie ontmoetingen tot stand gekomen."

Hoe wil je dat inwoners van Laarbeek je zien?
"Gewoon normaal! Maar zeker ook als een betrokken burgemeester. Ik wil bereikbaar zijn voor de mensen, ze een luisterend oor bieden. Ik wil graag laagdrempelig en benaderbaar zijn. Ik ben ook niet te beroerd mijn visitekaartje uit te delen, zodat mensen me kunnen bellen of mailen. Niet alledaags, dat weet ik, maar het is mijn eigen keuze om burgemeester te worden en dit is de manier waarop ik wil werken; open, transparant en dichtbij de inwoner. Je moet alleen wel een onderscheid maken in bereikbaar zijn en problemen oplossen. Je kunt als burgemeester nog zo'n luisterend oor bieden, problemen aanpakken en oplossen gebeurt uiteraard altijd in overleg met elkaar; wethouders, ambtenaren en instanties."

Altijd een overvolle agenda en/of onderweg. Is er tijd voor ontspanning?
"Ik sport elke dag een uur voordat ik aan mijn werkdag begin en het liefst 's avonds laat ook nog. Door te bewegen, ontspan ik en blijf ik in balans. Ik begin mijn dag heel vroeg op een hypermoderne hometrainer. Bewegen en tegelijkertijd de krant lezen en mijn werkzaamheden voorbereiden; voor mij werkt dit uitstekend. In de weekenden en avonduren mag ik - als fervent wielrenner - graag een fietstocht maken. Ik spreek van tevoren met mezelf af hoe hard ik ga fietsen, noem het een lichte dwangneurose van me maar het daagt me uit mijn hoofd ook echt even leeg te maken. Bovendien voel ik me gezegend met een warme club mensen om me heen; ook in hun gezelschap laad ik mezelf op."

Als je terugkijkt op afgelopen jaar, wat is je dan het meest bijgebleven?
"Dat is bij uitstek de warme ontvangst hier in Laarbeek. In alle vier de kernen is sprake van een prettige sociale structuur. Er wordt zoveel georganiseerd. Als we uitgenodigd worden, dan zijn we er; van kerk tot voetbal tot aan WiSH. Tegelijkertijd is het ook best wennen geweest voor mijn vrouw en mij. Als burgemeester word je altijd doorgeleid naar de beste plaatsen vooraan. Maar het is heel simpel: eerst komt de burgemeester en dan Frank van der Meijden. Het is een prachtig ambt dat ik mag bekleden maar het moet niet elitair gaan worden. Ik beschouw het als een eer om hier te mogen zijn."

Waar ligt je prioriteit voor het komende jaar?
Politiek bestuurlijke stabiliteit creëren is mijn hoofddoel. Daarvoor heb ik me vanaf dag 1 ingezet door te besturen met transparantie en me ook kwetsbaar te durven opstellen. Hard op inhoud en zacht op de relatie omdat ik vind dat je relaties altijd intact moet houden. Toen ik hier begon, stonden er 48 zaken op een lijst die hard aangepakt moesten worden omdat niemand er tot op dat moment verantwoordelijkheid voor had genomen. Ik neem mijn verantwoordelijkheid als burgemeester en vind dat er moet worden doorgepakt. Als overheid heb je de plicht om zaken die het daglicht soms niet kunnen verdragen op te lossen. Er moet bewustwording ontstaan in de hele gemeenschap en het verantwoordelijkheidsgevoel moet diep de maatschappij in. Ik ageer tegen mensen die de leefbaarheid in deze mooie gemeente op wat voor manier dan ook in gevaar brengen en dat doe ik vanuit een diepe intrinsieke waarde. Wij moeten het samen goed hebben in Laarbeek, daar zet ik me ten volle voor in."

Tot slot: ambities voor de toekomst?
"Vraag me over vijf jaar wat ik dan wil of ga doen want daar houd ik me op dit moment niet mee bezig. Ik probeer een goede burgemeester te worden. Ik ben nog volop in ontwikkeling en ontvang hierop feedback van vertrouwenscommissie, klankbordgroep en op diverse andere manieren. Ik wil authentiek blijven."

'Doorgaan op de ingeslagen weg'
Uit een enquête van burgerpanel TipMooiLaarbeek blijkt dat een percentage van 53% van de inwoners van Laarbeek vindt dat de burgemeester door moet gaan op de ingeslagen weg. Een percentage van 60% van de inwoners heeft de burgemeester het afgelopen jaar ook al daadwerkelijk in levenden lijve ontmoet en/of gezien. Inwoners vinden het belangrijk dat de burgemeester 'onder de inwoners blijft komen', 'onpartijdig blijft' en 'niet te streng en formeel maar juist iets losser wordt'. Wanneer inwoners een dag in de schoenen van burgemeester Van der Meijden zouden staan, zouden zij het onderhoud van de wijken (groenonderhoud) en de verkeersproblematiek (waaronder het knelpunt bij de Beekse Brug) hoog op de agenda hebben staan.

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen