Afbeelding
Foto: Martin Prick

Veredeling- en selectiebedrijf Lommerse Breeding' uit Mariahout wint internationale prijs Het zwarte goud van Mariahout

Algemeen Algemeen

Mariahout - 'Veredeling- en selectiebedrijf 'Lommerse Breeding' heeft in Boedapest een internationale prijs gewonnen voor de Lewisa cotyledon 'Elyse' Ruby Red, een pot- en tuinplant.

Als je voor de deur van de voormalige tomatenkwekerij staat, is aan niets te zien, dat hier een 'bijzondere tak van sport' wordt bedreven. Veel mensen in Mariahout denken met een kwekerij te maken te hebben. Het is echter niet zo. In de kassen zijn veelkleurige bloemen te zien, maar dat is in dit bedrijf niet waar het om gaat. De bloemen worden gekweekt, beoordeeld en sommige potjes, die de gewenste bloemgrootte of -kleur vertonen worden uitgekozen. De rest wordt vernietigd. Als de bloemen zijn uitgebloeid, breekt het interessante gedeelte aan voor Con en Henry Lommerse, want dan wordt het zaad verzameld. Dit donkergekleurde zaad is de opbrengst van het bedrijf en vormt daarmee het zwarte goud van Mariahout.

Uniek
Henry legt uit, dat zijn bedrijf voornamelijk probeert om nieuwe bloem- en plant variëteiten te verkrijgen. Het kan zijn dat ze door de plantenkwekers worden gevraagd om een nieuwe variant te ontwikkelen. Een tuinplant met witte bloemen is wel leuk, maar de kweker wil graag een andere kleur bloem. Dit wordt in het bedrijf dan ontwikkeld. Als het gelukt is krijgt de plantenkweker het nieuwe zaad aangeboden en daaruit worden de gewenste planten opgekweekt. Daarnaast kan Henry ook gaan proberen om een nog niet op de markt zijnde variant te produceren. Dit is voor de kweker een belangrijke ontwikkeling, want deze zaden worden beschermd door een bureau en een 'gentlemens-agreement' van alle aangesloten kwekers. Alleen het bedrijf dat de ontdekking heeft gedaan mag dit zaad op de markt brengen. Dat heeft geleid tot deze prijs, maar daarover straks meer.

Methoden
Om zover te komen, dat de planten de wil van de zaadteler volgen, moet ervoor worden gezorgd, dat er zo weinig ongecontroleerde invloeden van buitenaf op de planten inwerken. In het bedrijf staan veel planten in kooien, gemaakt van een soort tentgaas, waardoor geen insecten van buiten de planten kunnen bestuiven. Dit bestuiven wordt namelijk gecontroleerd gedaan door een medewerker, die met een kwastje het stuifmeel van de bloeiende mannetjesplant op de vrouwtjesplant overbrengt. Door deze heel precieze bestuiving weet men precies wat er is gebeurd en daarna wordt bekeken of de gewenste variant ook werkelijk ontstaat. In andere gazen kooien staat een doosje met een aantal hommels, die moeten zorgen voor de bestuiving van een vijftigtal planten. Dan wordt het zaad gevormd en kan er begonnen worden met experimenteren. Sommige planten worden ook via enten vermeerderd. Het bedrijf aan het Mortelven begeeft zich niet meer op het terrein van weefselkweek, maar heeft dit vroeger wel gedaan. Bij deze manier van veredelen worden kleine plantjes in reageerbuisjes en steriele bakjes opgekweekt vanuit kleine deeltjes van een 'moederplant'. Onder laboratoriumomstandigheden kunnen dan allerlei verstoringen van buitenaf, zoals ziektes, worden voorkomen. De plantjes worden dan naar een vermeerderingsstation gestuurd om daar te worden vermeerderd tot grote aantallen.

Prijs
In Boedapest heeft Henry een prijs gewonnen, die te maken heeft met een aanpassing van een plant. De Lewisia is een botanische plant, die van nature voorkomt in de Rocky Mountains in Amerika. Het kleine plantje kan goed tegen kou en hitte. Al 100 jaar geleden is het plantje meegebracht naar kloostertuinen en van daaruit naar kwekers en die verkopen dat als een rotstuinplantje. Het was een leuk plantje, maar het bloeide maar eens in de twee jaar en dan nog alleen na een koudeperiode. De verdienste van Henry heeft eruit bestaan om ervoor te zorgen dat het plantje geen kou nodig heeft om tot bloei te komen. Dat betekent, dat het plantje nu direct bloeit en doorgaat met bloeien als de oude bloemen afvallen. De consument heeft dus langer een bloeiende plant en daardoor is het geliefder als kleurbrenger in een border dan daarvoor, toen de bloeitijd maar erg kort was. De Lewisia, die Henry door veredeling heeft verkregen is de Lewisia Elyse Ruby Red. Omdat het van nature een plant is, die in het hooggebergte groeit, is het een sterk plantje met nu dus een hogere gebruikswaarde vanwege de lange bloeitijd. Eerst werd het plantje aangeplant in 20 proeftuinen, verdeeld over Europa van Helsinki in het noorden tot Napels in het zuiden. Als in al die tuinen goede resultaten worden bereikt, is het een plant die geschikt is voor alle klimaatzones. De organisatie 'Fleurselect', waarbij erg veel kwekers zijn aangesloten, heeft voor deze plant de gouden medaille uitgereikt en het is heel bijzonder, dat je die als kweker wint. Direct na het toekennen van de 'Goldmedal' van Fleurselect krijgt Henry het eigendomsrecht op deze plant, zodat alle planten, die waar ook ter wereld worden geplant afkomstig zijn uit het zaad van de kwekerij in Mariahout. Nederland is toonaangevend in de veredeling van planten, vooral ook omdat wij als klein land over de grenzen kijken . Bedrijven in andere landen ontwikkelen vaak alleen voor hun gebied of klimaatzone.

Dieren
Daarnaast probeert Henry met zijn bedrijf ontwikkelingen op een ander niveau uit. Zo heeft hij zijn energiekosten al tot een derde kunnen terugbrengen sinds hij in 1995 met het bedrijf begon. Chemische bestrijdingsmiddelen en insecticiden zul je op dit bedrijf tevergeefs zoeken. Dit beïnvloedt het resultaat en is bovendien schadelijk voor de bijen, die de gewassen bestuiven. Deze bijen worden door Henry zelf in kasten op het bedrijf gehouden. Dieren zijn er op dit bedrijf ook genoeg. Vaak zijn de vele konijnen niet gewenst. "Maar", vertelt Con, "het is toch wel erg leuk als je 's morgens een kleine ree op de composthoop ziet staan!" Ja dat is de charme van een bedrijf aan de groene rand van Laarbeek!

DeMooilaarbeekKrant feliciteert Con en Henry Lommerse met het behaalde resultaat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding