Tribute to the Cats band. Links aan tafel de recent overleden Piet Schilder. Zijn plaats wordt overgenomen door Kees Kos
Tribute to the Cats band. Links aan tafel de recent overleden Piet Schilder. Zijn plaats wordt overgenomen door Kees Kos Foto: Cora Surie-Hendriks

'Tribute to the Cats band' in Openluchttheater Mariahout

Algemeen Evenementen

Mariahout – De onvergetelijke nummers van 'The Cats' klinken zaterdag 2 september in Openluchttheater Mariahout. Na het overlijden van zanger Piet Schilder (62) staat de band in Mariahout weer voor het eerst op het podium. Kees Kos neemt de rol van Piet Schilder over. De enthousiaste Volendamse 'Tribute to The Cats band' (TTTCB) houdt de herinnering aan de bekende band 'The Cats' en Piet levend.

Verdrietige tijden
"Eigenlijk zouden we in Openluchttheater Mariahout ons 600ste optreden hebben", vertelt Jan Schilder, manager en geluidstechnicus van de band. "Maar eind juni werd Piet ziek. We hadden niet verwacht zo snel afscheid van hem te moeten nemen. Piet droeg de band een zeer warm hart toe, hij is tot het einde doorgegaan met optreden. Eind juni bleek dat het niet meer ging. Piet is bijna in het harnas gestorven." TTTCB had nog niet zo lang daarvoor een optreden gedaan in de Heineken Music Hall. "Een optreden met veel fans, familie en bekenden. Ook een aantal leden van 'The Cats' heeft met ons op het podium gestaan. We hebben genoten." Toen eind juni bleek dat Piet ziek was heeft de band een paar optredens afgezegd en zijn ze, in samenspraak met Piet, op zoek gegaan naar een zanger die Piet kon vervangen. "Piet en Kees hebben elkaar nog ontmoet", vertelt Jan. "We hebben nu een derde Kees in de band."

TTTCB
TTTCB vertolkt vele hits van 'The Cats'. "Er waren negentien nummers met een top tien notering", vertelt Jan. "Door het uitgebreide repertoire kunnen we tijdens onze optredens veel variëren. Dat is fijn voor onze vaste schare fans. Op een avond komen meestal achttien top tien noteringen aan bod." Jan legt uit dat sommige mensen niet eens beseffen dat bepaalde nummers van 'The Cats' afkomen. Jan zorgde bij 'The Cats' al voor het geluid en doet dit bij de tribute band nog steeds. Met de originele sound zit het wel goed. "We zijn allemaal amateurs", zegt Jan. "maar we kunnen wedijveren met een professionele band; het is een hobbyband, maar het is bijna geen hobby meer." TTTCB treedt zo'n veertig keer per jaar op en is vanaf 2002 bezig.

Samen een feestje bouwen
"De avond in Mariahout zal een bijzondere avond worden", vertelt Jan. "Het eerste optreden zonder Piet en het eerste optreden van Kees. De band is momenteel hard aan het repeteren." Jan weet dat het voor de vaste fans en de band best een emotionele avond kan worden. "Piet is misschien te lang doorgegaan met optreden omdat hij niet wilde dat het stopte." Op zaterdagavond zal niet alleen een Tribute to the Cats zijn, maar zeker ook een Tribute to Piet Schilder. "We maken er samen een feestje van om het leven te vieren."